Bozuk para artık tarihe karışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bozuk paranın artık tarihe karıştığı ve kredi kartının bozuk paranın yerini almaya başladığı belirlendi.

MasterCard tarafından her altı ayda bir Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde 1000 kişi üzerinde tüketicilerin kredi kartı kullanım alışkanlıklarını ölçmek amacıyla yapılan MasterIndex Araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 40'ı, 35 YTL'nin altındaki harcamalarını da kredi kartı ile gerçekleştiriyor.

Araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, Türk halkının büyük çoğunluğunun, düşük tutarlı alışverişlerini gerçekleştirdikleri gazete bayii, büfe gibi bozuk paranın sıkça kullanıldığı işyerlerinde kredi kartı kabul edildiği takdirde, bu işyerlerinden gerçekleştirdikleri alışverişlerinde kredi kartlarını kullanacaklarını belirttikleri kaydedildi.

Tüketiciler, düşük tutarlı alışverişlerinde kredi kartı kullanmalarının nedenini bozuk para taşıma derdinden kurtulmak ve hızlı işlem yapmak olarak gösteriyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 40'ı 35 YTL'den daha az tutarda olan alışverişlerini kredi kartları ile gerçekleştirdiklerini bildirdi. 35 YTL'nin altındaki işlemlerin hemen hemen hepsini ya da bir kısmını nakit yapan tüketiciler ise, bu tür işlemleri yaptıkları iş yerlerinde kredi kartı kabul edildiği takdirde harcamalarını kredi kartı ile yapacaklarını açıkladı.

Araştırmaya katılan tüketiciler, 35 YTL'ye kadar olan alışverişlerinde genellikle bozuk demir para kullandıklarını belirterek, bozuk para taşımanın hem zor olduğunu hem de alışveriş esnasında vakit kaybettirdiğini ifade etti.

MASTERCARD PAYPASS...

MasterCard tarafından tüketicilerin kullanımına sunulan ?öde geç? teknolojisi ile çalışan MasterCard PayPass'ın, kredi kartı kullanıcılarını nakit para ve bozuk para taşıma derdinden, slip imzalama zahmetinden ve vakit kaybından kurtardığı, hızlı ve kolay ödeme imkanı sağladığı ifade ediliyor.

MasterIndex Araştırmasında, kullanıcıları bozuk para derdinden kurtaran, güvenli ve hızlı alışveriş sunan temassız ödeme sistemi MasterCard PayPass'ı en fazla nerelerde kullanabilecekleri sorulan katılımcıların, yüzde 57'lik oranla Süpermarket, yüzde 32'lik oranla bilet, jeton gibi ulaşım harcamalarının yerine, yüzde 31'lik oranla sinemada, yüzde 29'luk oranla otomatlarda ve yüzde 18'lik oranla fastfood restoranlarında yanıtını verdiği belirtildi.

Araştırmaya göre, her iki kredi kartı sahibinden biri kendilerini bozuk para derdinden kurtaran, düşük tutarlı harcamalarını yapabilecekleri, şifre istemeyen MasterCard PayPass'ı kullanmak istediklerini ifade itti.

Hızlı ve kolay ödeme sağlayan MasterCard PayPass'a en yoğun ilgiyi gençler gösteriyor. Özellikle fastfood restoranları, toplu taşıma araçları ve süpermarketlerde bozuk para taşıma ve kuyrukta bekleme derdine son veren MasterCard PayPass kullanıcılarının yüzde 46'sı 15-29 yaş grubunda bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber