'Susun' genelgesi Emekli Tümgeneral Özbek'i kızdırdı

Haber Giriş : 17 Kasım 2007 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Tümgeneral Osman Özbek, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle emekli subayların açıklamalarına engel getirildiğini belirterek, "Orduevine bir generali nasıl almayacaklarmış, hangi yetkiyle yapılmış? Mahkeme kararı olmadan böyle bir şey olmaz. Üstelik yazdığınız kitapla sosyal tesisin ne alakası var? Sosyal tesisler halka açık mekanlardır. Bu yönetmelik uygulanamaz, böyle bir yönetmelik suçtur" dedi.

Emekli Tümgeneral Özbek, Milli Savunma Bakanlığının, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'nde yaptığı "emekli subaylar ve generaller görev yaptıkları döneme ilişkin açıklamalarda bulunup, yazı yazarlarsa askeri sosyal tesislere geçici veya sürekli olarak girmelerinin yasaklanabileceğine" ilişkin değişikliği değerlendirdi. "Vicdanı olan her Türk vatandaşı konuşur ve konuşmaya devam edecektir" diyen Özbek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, emekli subayların medyada açıklamalarda bulunmasından hoşnut olmadığını hatırlattı. Özbek, "Yönetmelikteki değişikliklerle başbakanın söyledikleri tam olarak uyuşmuyor. Ancak arka arkaya olunca kamuoyunun ilgisini çekti. Bu değişiklik Başbakanı memnun etmek için yapıldıysa tehlikeli buluyorum" şeklinde konuştu. Özbek, "Eğer ortada bir suç varsa tazminat davaları var, ceza davaları var. Böyle bir yönetmeliğe ise gerek yok" dedi. Başbakan Erdoğan'ın da bazı konuşmalara tepkisini tazminat davaları yoluyla gösterdiğini, kendisine de iki dava açtığını söyleyen Özbek, şunları vurguladı: "Eğer ortada bir suç varsa tazminat davaları var, ceza davaları var. Böyle bir yönetmeliğe ise gerek yok. Genelkurmay Başkanlığının böyle bir yönetmelik değişikliğinden sadece zımnen haberi olduğunu düşünüyorum. Savunma Bakanlığı AKP'ye bağlı ve bu yönetmelik değişikliğini onlar yaptılar."

-"ELEŞTİRİLENLERİ HASTALIKLI GİBİ GÖSTERMENİN ÖRNEĞİ YOK"

Bu yönetmelik değişikliğini ayrımcılık olarak tanımlayan Özbek konuşmasına şöyle devam etti: Asker veya sivil herhangi biri yasa dışı bir şey yaptıysa gereken yapılır ancak eleştirenleri sakıncalı, hastalıklı gibi göstermenin dünyada bir örneği daha yoktur. Bunu Almanya Yahudilere, Amerika Kızılderililere yapmıştı. Orduevine bir generali nasıl almayacaklarmış. Hangi yetkiyle yapılmış. Mahkeme kararı olmadan böyle bir şey olmaz. Üstelik yazdığınız kitapla sosyal tesisin ne alakası var? Sosyal tesisler halka açık mekanlardır. Bu yönetmelik uygulanamaz, böyle bir yönetmelik suçtur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber