Suç ve ceza arasındaki sivil-asker farkı bu kadar olur mu?

Kaynak : Posta
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehmet Barlas'ın yazısı

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'ndeki üç madde değiştirilmiş. Resmi Gazete'de yayınlanan değişikliğe göre, emekli subaylar görev yaptıkları döneme ilişkin açıklamalarda bulunup yazı yazarlarsa, bunlar için bazı "yaptırımlar" gündeme gelecekmiş.

Bu yaptırımların neler olduğunu anlamak için, yönetmeliğe bakalım:

- Kendisine özel bir görev verilmediği halde görevi ve sıfatı icabı muvazzaflık yaptığı dönemde bulunduğu görev ve görev yerleri hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunan, astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak açıkça aşağılayıcı söz ve davranışta bulundukları çeşitli komutanlık ve resmî kaynaklardan intikal eden bilgi ve belgelerden tespit edilenlerin orduevleri, askerî gazinolar ve diğer askerî sosyal tesislere girişleri, Genelkurmay Başkanlığınca geçici veya sürekli olarak yasaklanabilir.

Siviller için farklı müeyyideler

Yazı ve sözle Silahlı Kuvvetler'deki "astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak açıkça aşağılayıcı söz ve davranışta" bulunmak fiili bir sivil tarafından gerçekleştirilse, bunun müeyyidesinin ne kadar ağır olacağını hepimiz biliyoruz.

Mesela Ceza Yasası'nın "Halkı askerlikten soğutma" başlıklı 318. maddesine göre "(1) Halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır."

Yazar arkadaşımız Perihan Mağden'in "vicdani retçiler"i savunan yazısından ötürü yargılandığını hepimiz bilmiyor muyuz mesela.

Bari cezalarda eşitlik olsa

Ancak askerliğin temeli olan "disiplin"i sarsmayı, mesela "astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeyi, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeyi" açıkça hedef alan fiillerin emekli subaylar için bedeli "orduevleri, askerî gazinolar ve diğer askerî sosyal tesislere girişlerinin, Genelkurmay Başkanlığınca geçici veya sürekli olarak yasaklanabilir" olmasıymış.

Yani bu emekli subaylara, türbanlı hanımlara uygulanan müeyyidelerin aynıları uygulanacakmış.

Bari siviller için de benzer müeyyideler yasalara yerleştirilse.

Bu fiilleri ika eden sivillerin, süper ve hiper marketlere, içkili ve içkisiz lokantalara ve gece kulüplerine girişleri yasaklansa.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber