18 Kasım 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 18 Kasım 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKA HABER AJANSININ HABERLERİ

TÜRKİYE-YUNANİSTAN DOĞAL GAZ BORU HATTI AÇILIYOR

-Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı, İpsala Gümrük Sahasında yapılacak törenle işletmeye alınacak. Törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis katılacak. Törenle ilk kez Türkiye'den Avrupa'ya gaz ihracatı başlayacak. Törene üç liderin yanı sıra Enerji Bakanı Hilmi Güler, ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri, AB Enerji Komiseri Andris Prebalgs da katılacak. (Saat:12.30)

-GENEL SAĞLIK SİGOTASI YASASI TOPLANTISI

-Sosyal tarafların teknik heyetleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili taslak üzerinde çalışmalar yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki toplantıda açıklamalarda bulunacak. (Saat:11.00)

-CHP YÖNETİMİ KUZEY IRAK AÇILIMI İÇİN KOLLARI SIVADI

-CHP Genel Başkanı Baykal'ın, Kuzey Irak'la ilgili açılımları CHP yönetimini de harekete geçirdi. İlki 1989 yılında ikincisi de 1999 yılında hazırlanan ?Güneydoğu Raporları? güncelleştirilerek yeniden hazırlanacak. Raporun, 2008 Mart'ında yapılacak CHP kurultayına yetiştirilmesi hedefleniyor. Rapor, kurultaya yetiştiği takdirde, kurultayın onayına sunulacak. Raporun hazırlanması sırasında, Genel Başkan Baykal'ın da katılacağı bölge toplantıları yapılacak. Bölge toplantılarında alınan kararlar da raporların hazırlanması sırasında değerlendirilecek.

-CHP FETHİYE'DEKİ SEL FELAKETİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

-CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Muğla'nın Fethiye ilçesinde hortum ve sağanak yağışın yol açtığı sel felaketini TBMM gündemine getirdi. Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'a yazılı soru önergesi veren Topuz, hükümetin, bu tür afetlere ilişkin çalışmaları hakkında bilgi istedi.

-AKP YENİ ANAYASA TASLAĞINI ALTERNATİFLERLE SUNACAK

-AKP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni anayasa taslağını kamuoyuna alternatiflerle sunacak. AKP ve hükümet kamuoyunun desteğini almak amacıyla tartışmalara neden olan taslağını Barolar Birliği ve TOBB'un hazırladığı taslakla birlikte sunmayı düşünüyor. Çalışmaları tamamlanan taslağın aralık ayında siyasi partiler sivil toplum örgütleri ve üniversiteler ile kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

-TBMM'DE BU HAFTA

-TBMM'de bu hafta, bütçe maratonu 22 Kasım Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonunda sona eriyor. Genel Kurul'da ise 22. dönemden kalan ve hükümet tarafından yenilenen tasarıların görüşmeleri devam edecek. Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin liderleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. MHP'nin başlattığı, DTP'li milletvekillerine ilişkin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından DTP için Anayasa Mahkemesi'ne açılan kapatma davasıyla ilgili tartışmalar sürecek.

-SEFERBERLİK KADROLARINI ARTIRAN YASA GENEL KURUL'DA

-Sınır ötesi operasyon çalışmaları gündemde ağırlığını korurken, askerlik kanununda birçok değişiklik öngören ve seferberlik kadrolarını artırmaya yönelik 4 ayrı yasa bu hafta TBMM genel Kurulu'nda görüşülecek.

-SINIR KOMANDOLARINA BEKAR OLMA ŞARTI GETİRİLECEK

-Genelkurmay Başkanlığı, sınır karakollarında görev yapacak uzman erbaş ve subayların bekar olmasını tercih edecek.

-KOCAYA TERLİK FIRLATMAK BOŞANMA NEDENİ SAYILDI

-Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ?kocaya terlik fırlatmayı?, boşanma nedeni saydı.

-BORSA BANKALARININ DOKUZ AYLIK KARI 8.2 MİLYAR YTL

-İMKB'de işlem gören 13 bankanın yılın ilk dokuz ayındaki toplam karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49.4 artarak 8 milyar 210 milyon YTL'ye ulaştı.

-SİLVAN KARACA KÖYÜNDE KAPARİ ÜRETİLECEK

-GAP'ın sulama sahasının dışında kalan ve susuz tarım yapan çiftçileri alternatif tarıma yönlendirmek amacıyla Avrupa Birliği'nin 226 bin Euro ile finanse ettiği, GAP İdaresi'nin yürüttüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı Silvan Karacalar Köyü Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulanması Projesi bu ayın sonunda tamamlanıyor.

-HAZİNE GELECEK HAFTA 5.2 MİLYON DOLAR DIŞ BORÇ ÖDEYECEK

-Gelecek hafta yapılacak ödemeyle birlikte Hazine'nin yılbaşından bu yana toplam itfası 16 milyar 237.2 milyon dolara ulaşacak.

-TÜRK SAĞLIK-SEN: ?BÜTÇEDE SAĞLIĞA AYRILAN PAY YÜZDE 10'LARA ÇIKARILMALI?

-Türk Sağlık-Sen'in hazırladığı raporda, bütçeden sağlığa en fazla payın 1960 yılında ayrıldığını belirtildi. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bütçeden sağlığa ayrılan payın yüzde 10'lara çıkarılması gerektiğini vurguladı.

-MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ?SOBA? ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARDI

-TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, kış aylarında sıkça yaşanan soba, şofben ve baca gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Söz konusu zehirlenmeler karşı bir dizi önlem açıklayan Çakar, ?Makina Mühendisleri Odası olarak, ölümlerin yaşanmaması için halkımızı bu havalarda dikkatli olmaya davet ediyor, özellikle soğuk veya alçak basınçlı havalarda bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda uyarıyoruz? dedi.

-BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ'NDE 1915 OLAYLARI TARTIŞILACAK

-?1915 Olaylarının Ardındaki Gerçekler ve Bugüne Yansımaları? konulu panel, 22 Kasım Perşembe günü Başkent Üniversitesi'nde yapılacak.

-DİYARBAKIR'DAKİ TARİHİ KİLİSE SANAT GALERİSİ OLACAK

-Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır İçkale'de bulunan tarihi kilisenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Restorasyonu tamamlanan kilisenin, sanat galerisi olarak kullanılacağı öğrenildi.

-?ABİDİN DİNO BİR DÜNYA? SERGİSİ AÇILIYOR

-?Abidin Dino Bir Dünya? sergisi, 23 Kasım Cuma günü Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak.


ANADOLU AJANSININ HABERLERİ

1- Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı, İpsala Gümrük Alanı'nda düzenlenecek törenle açılacak.

- Hattın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından yapılacak.

- Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katılacak.

2- İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlığında Diyarbakır Valiliği'nde, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van, Tunceli, Muş, Bingöl, Bitlis, Şanlıurfa, Hakkari ve Şırnak valilerinin katılımıyla toplantı yapılacak.

3- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Cevizli köyündeki ilköğretim okulu ile Han ilçesinde hükümet konağının açılış törenlerine katılacak.

4- Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Konya'da Meram Belediyesi ve TOKİ'nin iş birliğiyle yapılacak konutların temel atma töreninde konuşacak.

5- Sosyal güvenlikle ilgili taslak...

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin taslak üzerinde çalışmalarda bulunmak amacıyla sosyal tarafların temsilcileriyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bir araya gelecek. (Saat: 11.00)

6- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tunus Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Nahdir Hamada'nın resmi davetlisi olarak İstanbul'dan bu ülkeye gidiyor.

7- 11. Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı çerçevesinde oluşturulan ortak komisyonlar, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de

çalışmalarına başlayacak.

- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kurultay çalışmalarına katılmak üzere Bakü'ye gidecek.

8- Makamında uğradığı silahlı saldırıda ölen Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın cenazesi, Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Seddülbahir köyünde toprağa verilecek.

9- Trakya'da, aşırı yağışların yol açtığı sellerden etkilenen yerleşim yerlerindeki hasar tespit, yardım ve temizleme çalışmaları izleniyor.

10- Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi'nin 234. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Tuzla'daki Deniz Harp Okulu Komutanlığı'nda tören düzenlenecek.

11- Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Bursa'da basın toplantısı yapacak.

12- Afşin-Elbistan (C) ve (D) santralları için yeniden ihaleye çıkılacak.

- Yeni düzenlemeye göre kamulaştırmayı EÜAŞ yapacak, kamulaştırma bedelini EÜAŞ ödeyecek.

- Üretilen elektrik ise 15 yıl boyunca TETAŞ tarafından satın alınacak.

- Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün:

-"Yasal düzenlemeyle belirsizlikler giderildi, tüm hazırlıklarımız tamam."

13- BTC'den 238 milyon varil petrol aktı.

- Geçen yıl devreye giren hatla 238 milyon varil ham Hazar petrolü, Türkiye üzerinden dünya pazarlarına gönderildi.

- Bu yıl içinde günlük 1 milyon varil denemeleri başarıyla

gerçekleştirilirken, tam kapasiteye sürekli olarak 2008 yılı içinde ulaşılması hedefleniyor.

14- Linyit arama seferberliği sonuç vermeye başladı.

- Son 30 yılın en büyük linyit rezerv değerleri bulundu.

- 8 enerji kuruluşu iş birliğiyle sürdürülen çalışmalar sonrasında yatırım aşamasına getirilen 800 milyon ton net rezerve ulaşıldı.

- Yapılan çalışmalar sonrasında 600 milyon ton da bilinen rezerv tespiti yapıldı.

15- Rakamlarla serbest bölgeler...

- Serbest bölgelerdeki ticaret hacmi, 9 ayda yüzde 0,8 artarak yaklaşık 18 milyar dolar oldu.

- İstanbul Deri Serbest Bölgesi'nde 4,7 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirilirken, Ege Serbest Bölgesi'nde 3, İstanbul-AHL'de ise 2,6 milyar dolarlık ticaret yapıldı.

16- HAVELSAN, TSK'nın "gözü kulağı" olacak.

- HAVELSAN tarafından geliştirilen "keşif, gözetleme istihbarat" ve "komuta kontrol" sistemleriyle, muharebe alanındaki her türlü veriye hızla ulaşılması ve bu verilerin işlenerek hedef bilgilerine dönüştürülmesi mümkün olabilecek.

- Geliştirilen bu sistemlerle, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) stratejik, operasyonel ve taktik düzeyde, planlamadan operasyona etkinliği artırılmış olacak.

17- (A) Milli Futbol Takımı, 13. Avrupa Şampiyonası elemelerinde, Bosna-Hersek ile 21 Kasım Çarşamba günü yapacağı gruptaki son maçının hazırlıklarına, BJK İnönü Stadı'nda yapacağı antrenmanla başlayacak.

18- TFF 1., 2. ve 3. Futbol Liglerine haftanın maçlarıyla devam ediliyor.

19- Hentbolda Erkekler Avrupa Çalenç Kupası 3. tur ilk maçında, Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor, Ukrayna'nın TIME Burevestnik Lugansk takımıyla Ankara'da karşı karşıya gelecek.

20- Beko Basketbol Ligi'nde 7. haftanın son maçı, Fenerbahçe ile Pınar Karşıyaka arasında İstanbul'da yapılacak. (Saat: 14.00)

- Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi'nde 3. hafta mücadelesi, 4 karşılaşmayla tamamlanıyor.

21- Bayanlar ve Erkekler Hentbol Süper Liglerinde 1'er maç var.

22- Türkiye Artistik Cimnastik Birinciliği İzmir, Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Birinciliği Muğla, Türkiye Kulüplerarası Tekvando Birinciliği Konya, Türkiye Zihinsel Engelliler Futbol Birinciliği de Antalya'da sona eriyor.

23- Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası, Antalya'nın Kemer ilçesinde sürüyor.

24- Dünya Ampute Futbol Şampiyonası'na, Antalya'da devam ediliyor.

- Türk Milli Takımı, çeyrek finalde İran ile karşı karşıya gelecek.

25- Beşiktaş Kulübü Divan Kurulunun 2007 yılı 3. olağan toplantısı bugün yapılacak.

26- Atletizmde 52. Ömer Besim Koşalay Kır Koşusu, İstanbul Kazlıçeşme parkurunda yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber