Genelkurmay'dan 'sus düzenlemesi' hakkında açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, "bazı basın ve yayın organlarında Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'ndeki değişikliğin zamanlamasıyla ilgili hayali senaryolar dile getirildiğini ve değişikliğin içeriği hakkında yanlı ve maksatlı yorumlar yapıldığını" belirterek, 'Emekli generallere konuşma yasağı getirildiği' yönündeki beyanların "tamamen gerçek dışı" olduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'nin 664'üncü maddesinde yapılan değişiklikler ile aynı maddeye eklenen (ç) alt bendinin Resmi Gazete'nin 26703 sayılı dünkü nüshasında yayımlandığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Bazı basın ve yayın organlarında söz konusu değişikliğin zamanlamasıyla ilgili hayali senaryolar dile getirilmiş ve değişikliğin içeriği hakkında yanlı ve maksatlı yorumlar yapılmıştır. Ayrıca, 'Emekli generallere konuşma yasağı getirildi' gibi tamamen gerçek dışı beyanlarda bulunulmuştur.

İç Hizmet Yönetmeliği'nde yapılan bu değişikliğin taslağı, Genelkurmay Başkanlığınca Milli Savunma Bakanlığına 30 Nisan 2007 tarihinde gönderilmiştir.

Maddeye eklenen (ç) alt bendi, kişilerin fikirlerini beyan etme özgürlüğünü kısıtlamayı değil, Türk Silahlı Kuvvetlerinde var olan silah arkadaşlığı ve ahde vefa geleneğini korumayı amaçlamaktadır ve kanun niteliğinde değil, yönetmelik kapsamı içindedir."

Yapılan değişikliğin, esas itibarıyla emekli askeri personele kesinlikle genel bir kısıtlama içermediği belirtilen açıklamada, "Kaldı ki emekli subay ve generaller ordu ile organik ilişkileri kalmamış kişiler olup, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kişiler üzerinde bir tasarruf imkanı bulunmamaktadır.

Söz konusu yönetmelik değişikliğinin "emekli generallere konuşma yasağı" şeklinde yansıtılması, belli siyasi maksatlarla Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef alan bir tavır olarak değerlendirilmekte ve kınanmaktadır" derildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber