Asıl hedef 500 bin konuta ulaşmak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 17:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, TOKİ'nin yıl sonu hedefi olan 250 bin konut rakamının Nisan ayında aşıldığını, belirterek, yıl sonunda 288 bin konut rakamına ulaşacaklarını, asıl hedefin 500 bin konuta ulaşmak olduğunu söyledi.

Özak, Meram Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Gödene Mevkii'nde yapılacak toplam 3 bin 200 konutun 1. etabının temel atma törenine katıldı.

Bakan Özak, TOKİ'nin dünyada dikkatle izlenen bir kuruluş olduğunu belirterek, ''Nereye gittiysek, konut sorununu nasıl çözdüğümüz sorulduğunda biz TOKİ'yi örnek veriyoruz'' dedi.

TOKİ'nin bu noktaya kolay gelmediğini vurgulayan Özak, şöyle konuştu:

''Bütçe Plan Komisyonu'nda bu eleştirildi. TOKİ'nin başbakana bağlanması eleştirildi. Ben (Performansa bakarsanız bu eleştiriyi yapmamalısınız) dedim. Çünkü TOKİ, 1983-2002 yılları arasında sadece 42 bin konut yapmış. Son 5 yılda konut sayısı ise 280 bine ulaştı. Bunlardan 160 bini teslim edildi. Dar gelirli vatandaşları konut sahibi yaptı. Yeşillendirdik, ticaret merkezleri, okullar, camiler, park alanları yaptık.''

Sadece Konya'da konut sayısının toplam 11 bin 90'ı bulacağını ifade eden Özak, bunların yanına 5 ilköğretim okulu, lise, kreş, ticaret merkezleri, sağlık ocakları ve kütüphanelerin de yapıldığını bildirdi.

Özak, rahmetli annesinin hayatındaki tek hedefinin ev sahibi olmak olduğunu vurgulayarak, ''Onlarca törene gittim. Törende vatandaşlara konutları temsil ederken onların duygularını gördükçe annemi ve babamı hatırladım'' dedi.

Türkiye genelinde 81 il, 371 ilçede toplam 908 şantiyede 280 binin üzerinde konutun yapımına başlandığını dile getiren Özak, şunları kaydetti:

''150 bin konut, sosyal donatıları ve çevresiyle birlikte bitirildi. Gece kondu dönüşüm projeleri sürüyor. 30 yılın konuşulacak konusu kentsel dönüşümler olacak. Bu konuda dönüşüm alanları yasası hazırlanıyor. Sadece şehirler değil, yayla ve köyler de buna dahil olacak. Türkiye çağdaşlığın gereğini yapacak. Özellikle tarım köy kapsamında 6500 konut projelendirdik. 26 köyde 2393 konuta başladık. Afet konutları yaptık.''

-17 MİLYAR YTL'LİK MALİYET...-

TOKİ'nin bugüne kadar 349 okulla 10 bin derslik, 60 spor salonu, 15 hastane, 66 sağlık ocağı, 270 ticaret merkezi, 224 cami, 36 kütüphane yaptığını ifade eden Özak, Türkiye'nin çimentosu olduğunu herkese gösterdiklerini söyledi.

Özak, TOKİ'nin elinde 17 milyar YTL'lik yatırım maliyetinin bulunduğunu belirterek, ''Bunun 7,5 milyar YTL'si hak edişe ödendi. Bu uygulamalarla doğrudan ve dolaylı olarak 800 bin kişiye istihdam sağlandı. Türkiye 22 çeyrektir büyüyorsa inşaat sektörü yüzde 20 ile ilk sıradadır. 63 ülkede müteahhitler 20 milyar dolarlık proje üstlenmiştir. Dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında 25 müteahhidimiz var'' dedi.

Sektörde, Çin'in birinci, ABD'nin ikinci, Türkiye'nin üçüncü olduğunu ifade eden Özak, ''Yıl sonu hedefi olan 250 bin konut rakamı Nisan ayında aşıldı. Yıl sonunda 288 bin konut rakamına ulaşacağız. Asıl hedef 500 bin konuta ulaşmak. En önemlisi de gecekondu dönüşümlerini yapmak. Önümüzdeki 20-30 yıl hem depreme dayanıklı binalar yapacağız hem de deprem bölgelerinde sorunları çözmek için dönüşümler yapacağız'' diye konuştu.

Özak, daha sonra Vali Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu ile birlikte butona basarak konutların temelini attı.

-DTP'NİN KAPATILMASI...-

Temel atma töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özak, bir gazetecinin ''TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın yasa dışı örgütlerin gecekondulardan beslendiğini ve bu yüzden TOKİ'nin yatırımlarını iyi karşılamadığı'' yolunda söylemlerini hatırlatması üzerine, ''Sayın Başkan'ı dikkate almak gerekir. Çağdaş şehirlerde, çağdaş yaşama uyanlar arasında teröre tepki oluşur. Onlara iyi ortamlar sunalım ki terörden kurtulalım. Biz vatandaşa iyi hizmetler sunarsak vatandaşın devlete bayrağa, millete saygısı artar'' dedi.

DTP'nin kapatılması yolunda açılan davanın hatırlatılması üzerine Özak, ''Sayın Başbakanın düşüncesine katılıyorum. Demokrasi içinde çözmeliyiz. DTP'nin tarzı, söylemleri ve tavrı güzel değil. Ama demokrasi var ve bu söylemleri demokratik kurallar çerçevesinde çözmeliyiz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber