Bakan Akdağ: Yapacağımız düzenlemeyle özel hastaneler fark alamayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2007 19:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TOKİ tarafından yapılacak 400 yataklı Bölge Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin temelini attı.

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yönelik yaptığı yatırımlara bir yenisi daha ekleniyor. TOKİ tarafından yapılacak ve 3 yıl içinde bitirilmesi planlanan Van-Edremit yolundaki 400 yataklı hastanenin temeli Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve AK Parti milletvekillerinin katıldığı törenle atıldı.

Törende konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin hastalardan ilave ücret almasına tepki göstererek, "Özel sağlık kuruluşları, bunu şimdi var olan bir yönetmelik içinde alıyor. Ama önümüzdeki dönemde bu ilave ücretleri kaldıracağız. Vatandaşlarımız özel sağlık kuruluşlarına giderken önlerine farklı prosedür ve uygulamalar konulmayacak. Amacımız vatandaşın daha iyi sağlık hizmeti almasıdır." dedi.

Doğu bölgesinin iklim şartları nedeniyle paletli ambulanslar aldıklarını kaydeden Bakan Akdağ, "Bunların sayısını artıracağız. Bu yatırımlarla şehir merkezinde hastaya ilk 10 dakikada, kırsalda 30 dakikada ulaşabiliyoruz. Önümüzdeki dönemde hastalara daha rahat ve erken ulayabilmek için hava ambulansı sitemini getireceğiz." diye konuştu.

Şu an Van'da bulunan sağlık bakanlığına bağlı tüm hastanelerin toplam kapalı alanının 73 bin metre kare, üniversite hastanesi eklenince 80 bin metre kareyi geçtiğini hatırlatan Bakan Akdağ "Burası dev bir sağlık kampusu olacak. Bölge hastanesi hizmete açıldıktan sonra Van'daki diğer hastanelerin binalarını buraya inşa ederek bir sağlık kampusu kuracağız." dedi. Van'da 5 yıl önce 105 uzman ve 162 pratisyen hekim bulunduğunu, şu anda ise 200 uzman ile 327 pratisyen hekimin hizmet verdiğini aktaran Akdağ, uzman hekimlerin yüzde 70'nin muayene hanesinin olmadığını söyledi.

Türkiye'de eğitimin iyi seviyeye gelmesinin sağlık alanındaki gelişmelerle doğru orantılı olduğunu ifade eden Akdağ, anne ve bebek ölümleri oranlarının azalmasının eğitimle doğrudan ilgisinin olduğunu vurguladı. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesiyle hareket ettiklerini anımsatan Bakan Akdağ, "Geçmişteki koalisyon hükümetleri bir birleriyle uğraşarak hizmetleri aksatırken, biz tüm kurumlarla uyum içinde çalışıyoruz. Eğitim ve sağlık bir birini tamamlayan iki alan" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, hükümet olarak 4 önceliği belirlediklerini ifade ederek, devletin vatandaşa götürmesi gereken hizmetleri eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet olarak belitti. Bu 4 maddenin modern bir devletin olmazsa olmaz öncelikleri olduğunu belirten Bakan Çelik, vatandaşı doğrudan ilgilendiren ve günlük hayatında karşılaştığı iki önceliğin de eğitim ve sağlık olduğunu anımsattı. Çelik, geçen 5 yıl içinde sağlık alanında reform değerinde çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, SSK ile devlet hastanelerinin birleştirilmesi, eski SSK hastanelerinin hangar haline dönüşen koğuşlu sistemden, yapılan tadilatlarla tekli ve ikili odalara dönüştürülmesinin vatandaşlar içi büyük hizmetler olduğunu vurguladı. Çelik şunları söyledi: "Sağlık yatırımı bölge hastanesiyle kalmayacak. Tıp fakültesinin mevcut hastanesi geçmişten bu yana yapılan ek tadilatlara rağmen vatandaşın ihtiyaçlarına cevap veremeyecek durumdaydı. Yeni bir araştırma hastanesi yapılması için yüksek planlama kurulunda konuyu gündeme getirerek bizzat belgeleri bakanlara imzalatarak araştırma hastanesinin 2006 yılında kararını çıkardık. Üniversitede yaşanan tatsız olaylar nedeniyle gecikti ama ihalesi yapıldı. 400 yataklı yapılacak hastanenin ilkbaharda temeli atılacak. Modüller sistemiyle yapılacağı için bu hastana 800 yatağa kadar çıkabiliyor. Geçmişte doğru dürüst bir hastanemiz yok iken, şimdi 2 dev hastanemizin yapımına başlanıyor. Sadece bölge hastanesi inşaatı ve tıbbi cihazlarıyla birlikte 100 milyon YTL'ye mal olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber