Yarsav: Hakim ve Savcı adaylarını Adalet Bakanlığı belirlemesin

Haber Giriş : 19 Kasım 2007 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARSAV, hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul ve adaylığa kabul yetkisinin Adalet Bakanlığı'ndan alınmasını istedi.

ANKARA (ANKA)- Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul ve adaylığa kabul yetkisinin Adalet Bakanlığı'ndan alınmasını talep etti.

YARSAV tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yargıç olarak atanabilmek için mesleğe kabul yetkisinin Anayasa uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) ait olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, "Ancak mesleğe kabul edilecek kişileri adaylığa kabul yetkisi, yıllardır Adalet Bakanlığınca sürdürülmüş ve halen de sürdürülmektedir. Böylece mesleğe kabul ve adaylığa kabul gibi iki farklı süreç söz konusu olmuştur. Mesleğe kabul edilecek adayları yürütme organının belirlemesi uygulamasına ısrarla devam edilmiştir? denildi.

Açıklamada, YARSAV tarafından 100 idari yargı ve 500 adli yargı yargıç ve savcı adayı alımına ilişkin Danıştay'a açılan iptal davasının devam ettiği hatırlatıldı. Bu dava sırasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK) tarafından mülakatı yapan kurulun objektif ölçütlere uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verildiği belirtilen açıklamada,

bu karar uyarınca devam eden mülakatların durdurulması istemiyle Adalet Bakanlığına başvurdukları belirtildi. YARSAV açıklamasında, Adalet Bakanlığı'nın İDDK kararını görmezden geldiği ve mülakatlara devam ettiği kaydedildi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyince benimsenen ilkeler nedeniyle, adaylık sürecinde özellikle sınavlarda Adalet Bakanlığının etkisinin kaldırılması konusunun Avrupa Birliği'nce de ısrarla vurgulandığını hatırlatılan YARSAV açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

?Adalet Bakanlığı ısrarla mevcut çelişik uygulamayı sürdürmekte direnmektedir. Şöyle ki son yapılan yönetmelik değişikliği ile mülakat kurulunda yer alan beş bakanlık bürokratına iki yüksek mahkeme üyesinin eklenerek sayının yediye çıkartılması konusundaki uygulamanın, sorunu çözmeyeceği YARSAV'ın açtığı davada vurgulanmış, bu durum 2007 Avrupa Birliği İlerleme Raporunda da yer almış, raporda söz konusu değişiklik için ?görünüşte bir değişiklik? vurgusu yapılmıştır. Avrupa Birliği Türkiye 2007 Yılı İlerleme raporunun yargıya ilişkin 23. faslı, YARSAV ve yargıç adaylığı ile ilgili bu sınav davalarıyla başlamaktadır. Avrupa Birliği konusunda adımlar atıldığı söylenmesine rağmen, mevcut uygulamayı ısrarla sürdürmek ve pekiştirmek için de bu yasa teklifinin verilmesi, yargıdaki sorunlara ne derece duyarlı olunduğunu göstermektedir. Yasama ve yürütme organından beklenen, Adalet Akademisinin yürütme organının etki ve denetiminden çıkartılması, adaylık sürecinde Adalet Bakanlığının etkisinin kaldırılması, adayların kadrolarının genel idare hizmetleri sınıfından Adalet Akademisine kaydırılması ve mülakatların, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılmasını olanaklı kılacak düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber