Üniversite diplomalı şoförün hayali KPSS kılavuzuna takıldı

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dumlupınar Üniversitesi Otobüs Şoförlüğü Bölümü'nü bitiren Güngör Akyüz, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nı kazanmasına rağmen tercih kılavuzunda lise ve dengi okul mezunu şoför arandığı için tercih yapamıyor.

Karayollarında yaşanan kazaları azaltmak, şoförlük mesleğinin kalitesini artırmak için açılan okullardan mezun olduklarını belirten Akyüz, buna rağmen kamu kurumlarının ortaokul-lise mezunu şoför aldığını belirterek tepki gösterdi.

KPSS tercih kılavuzlarının dağıtımına başlandı. Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde sınavlara girerek başarılı olanlar tercih kılavuzuna göre tercih yapabilecek. Bu sınavı 75 puan ile kazanan Güngör Akyüz de bunlardan biri. ÖSYM Kocaeli Başkanlığı'ndan tercih kılavuzu alan Akyüz, otobüs şoförlüğü (kaptanlığı) bölümünü bitirdiği için ön lisans düzeyinde girdiği bölümden şoför alınmadığını, ancak lise ve dengi okul mezunlarının alındığını gördü. Ön lisans düzeyinde sınava katıldığı için buraları tercih edemeyeceğini öğrenen Akyüz, olayın şaşkınlığı içinde olduğunu belirtti. Türkiye'de her yıl yüzlerce trafik kazasında binlerce insanın öldüğünü belirten Akyüz, karayolu taşımacılığında standardın sağlanması için Dumlupınar, Kocaeli, Akdeniz gibi üniversitelerde açılan otobüs şoförlüğü bölümlerinin ne amaçla kurulduğunu anlayamadığını söyledi.

Türkiye'de ilk kez şoför eğitiminin verildiği Dumlupınar Üniversitesi'nden başarılı bir şekilde mezun olduğunu anlatan Akyüz, bin bir umutla girdiği KPSS'den sonra kamu kurumlarının üniversite mezunları yerine ortaokul ve lise mezunlarını tercih etmesini anlayamadığını vurguluyor. Hükümetten ve ÖSYM'den mağduriyetinin giderilmesini isteyen Akyüz, "Bu yıl yapılan KPSS tercih kılavuzunda otobüs şoförlüğü programını bitiren ön lisans düzeyindeki mezunlar, aralarında Anayasa Mahkemesi, Marmara Üniversitesi gibi birçok kamu kurumunun şoför kadrosunu, ortaöğretim mezunları düzeyinde yer verildiği için tercih edememektedir. Bu kurumların hedefi kaliteyi artırmak değil mi? Hükümetimizden ve ÖSYM'den bu mağduriyetin düzeltilmesini istiyoruz." dedi. Akyüz, konu ile ilgili olarak ÖSYM yetkilileri ile görüştüğünü, yetkililerin şoför adaylarına ön lisans düzeyinde başvuru yapamayacağını kendisine ilettiklerini kaydetti. Güngör Akyüz, bu durumda hakkını adliyede arayacağını söyledi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber