Erzurum'a ısıtmalı kaldırım...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2007 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği Erzurum'da, kaldırımlara döşenecek ısıtma sistemi ile kışın kaldırımlarda biriken kar ve buzlanma nedeniyle meydana gelen kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu çerçevede, kentin en işlek caddesindeki 40 metrekarelik kaldırıma deneme amaçlı ısıtma sistemi döşenirken, bunun başarılı olması halinde diğer kaldırımlara da uygulanması planlanıyor.

Kentte kaldırımlarda oluşan buzlanma ve kar birikintilerinde yaşanan kazalar nedeniyle her yıl onlarca kişi hastanelik oluyor. Kışın kaldırımlarında büyük dikkatle gezilmesi gereken Erzurum'da bu sorununun çözümü için yeni bir proje geliştirildi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, deneme amaçlı döşenen sistemin başarılı olması halinde buzlanma yaşanan kaldırımların altına bu sistemin döşenebileceğini belirtti.

Kentte kışın yaşanan kazaların önüne geçmek için deneme amaçlı bu çalışmanın yapıldığını kaydeden Küçükler, hedeflerinin daha modern bir kent olduğunu kaydetti.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Kaldırımların altına deneme amaçlı ısıtma sistemi kuran firmanın sahibi Teoman Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin özelliklerini anlattı.

Elektrikle çalışan sistemin, ısıtma kabloları, sensörler, termostat ve otomasyon malzemelerinden oluştuğunu kaydeden Özdoğan, "Cumhuriyet Caddesi'nde 40 metrekarelik alana döşediğimiz sistem ile bölgedeki kaldırımda bu yıl buzlanma olmayacak, yağan kar eriyecek" dedi.

Sistemde bulunan sensörlerin nem ve sıcaklığı aynı anda ölçebildiğini anlatan Özdoğan, bu değerlerin otomasyon panosuna gönderildiğini, buzlanmanın oluşması halinde ısıtıcı kabloların çalışmaya başladığını kaydetti.

Doğudaki belediyelerin, her kış karla mücadele çalışmalarına ve baharda da kardan bozulan yol ve kaldırımların onarımına milyonlarca YTL harcadıklarına dikkat çeken Özdoğan, "Sistem hiçbir müdahale olmadan uzun yıllar çalışabilecek. 10 yıl garanti verdiğimiz sistemin kurulması halinde belediyeler büyük bir mali yükten kurtulacak" şeklinde konuştu.

Isıtma sisteminin çatılarda kar birikintisi ve sarkıtların oluşmasını da önlediğini sözlerine ekleyen Özdoğan, Erzurum'da bazı binalarda sistemin kurulduğunu ve başarıyla çalıştığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber