Meslek lisesi mezunları internetten izlenecek

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek lisesi mezunlarının istihdam edilme durumlarını internet ve anketlerle tespit edecek.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) isteği ve mali desteğiyle yapılacak izleme sonucunda elde edilecek bilgilere göre meslek liselerinde verilen eğitim piyasaya uygun hale getirilecek.

Bakanlık, ?meslek lisesi mezunlarının güncel bilişim teknolojileri kullanarak web tabanlı olarak izlenmesi, verilen eğitimin hedeflere ulaşma düzeyinin belirlenmesi ve eğitim programlarının güncelliğinin değerlendirilmesi' amacıyla yeni bir proje başlattı. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nca (EARGED) yürütülecek ?Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının İzlenmesi Projesi', bu yıl pilot olarak belirlenen 24 ildeki 63 meslek lisesinden 2001-2002 öğretim yılındaki 12 bin mezuna uygulanacak. Proje önümüzdeki yıllarda tüm meslek liseleri ile 2001'den günümüze kadar mezun olanlara yaygınlaştırılacak. Söz konusu proje ile ?mezun.meb.gov.tr? adıyla geniş kapsamlı bir internet portalı kurulacak. Portala, meslek lisesi mezunları kendilerine verilecek şifre ile kendileriyle ilgili bilgileri girecek. Ayrıca 12 bin öğrencinin adresine pulu yapıştırılmış anket formu gönderilecek. Öğrenciler ister bu anketi doldurup okuluna postayla gönderecek, isterse interneti kullanacak. Anket sayesinde öğrencilerin ne kadarı kendi alanında çalışıyor, ne kadarı işsiz, ne kadarı yükseköğretime gidiyor gibi bilgilere ulaşılacak. Hangi okuldan kaç öğrencinin piyasada iş bulabildiği bilgisi ortaya çıkacağı için, okulların performansları da belirlenmiş olacak. Bu bilgi ile, öğrenciler bu okulları tercih edebileceği gibi, diğer okullar da başarılı gözükmek için öğrencilerinin iş bulmasına yardımcı olacak. Portala ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), büyük ve küçük işletmeler de istihdam ettikleri meslek lisesi mezunlarını, bu mezunların beklentilerini karşılayıp karşılamadığını, hangi alanda mezun yetiştirilmesini istediklerini belirleyen bilgileri girecek. DPT'nin 3 yıldır istediği proje ile meslek liselerinin 2001-2002 öğretim yılından bugüne kadar mezunların istihdam edilme durumları belirlenecek ve meslek lisesi programları için önerilerde bulunulacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber