Savcılara, kamu görevlileri hakkındaki soruşturmaları çabuk bitiren genelgesi

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet Başsavcılıklarından, kamu görevlileri hakkındaki inceleme ve soruşturmaların kısa sürede sonuçlandırılmasını istedi.

Bakan Çiçek, Cumhuriyet Başsavcılıklarına konuya ilişkin genelge gönderdi.

Genelgede, bazı kurum ve kuruluşlardaki bir kısım görevliler hakkında, başta yolsuzlukla mücadele kapsamında olmak üzere, işlemiş oldukları her türlü suçlardan dolayı ilgililer tarafından yürütülen inceleme ve soruşturmaların zaman zaman sürüncemede bırakıldığı belirtildi.

Genelgede, şunlar kaydedildi:

"1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 153. maddesi uyarınca, 'Cumhuriyet savcısı ihbar veya herhangi bir suretle bir suçun işlendiği zehabını verecek bir hale muttali olur olmaz kamu davasını açmaya mahal olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin hakikatini araştırmaya mecburdur.

Cumhuriyet savcısı, yalnız sanığın aleyhine olan hususları değil, lehine olan cihetleri de arar ve kaybolmasından korkulan delillerin toplanmasına ve zaptına çalışır.

Bu bakımdan, suç teşkil eden eylemlerin soruşturmalarında kısa süreli bir gecikmenin dahi kamuoyunda adalete olan güven duygusunu zedeleyebileceği gibi, suç işleme eğiliminde bulunan kişilerin cesaretlerini de artıracağı gözönünde bulundurularak, yazılı ve görsel basına yansıyan, geniş halk kitlelerini ilgilendiren, toplumda infial yaratan önemli olaylara ilişkin inceleme ve soruşturmalar başta olmak üzere, tüm inceleme ve soruşturmaların kısa sürede sonuçlandırılması hususunda gereken dikkat ve özenin gösterilmesini, ayrıca, inceleme ve soruşturmaların kısa sürede sonuçlandırılmalarını engelleyici tutum ve davranışlarda bulunanlarla bunun sonucunda soruşturmaların zamanaşımına uğramasına sebebiyet verenler hakkında usul ve kanun hükümleri dairesinde gerekli yasal işlemin zaman geçirilmeksizin ve ivedilikle yapılmasını rica ederim."

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber