Beyindeki protein salgıyla obezite arasında ilişki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 14:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Beyindeki bir protein salgısının engellenmesinin, aşırı şişmanlığı önleyebileceği ya da kilo verilmesine yardımcı olabileceği ortaya çıktı.

Fransız bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, OB-RGRP adlı proteinin üretiminin engellenmesinin obezite tedavisinde kullanılabileceğini gösterdi.

Sinir hücrelerinde bu proteinin olmamasının aşırı kilo alımını engelleyen, ancak obezlerde yapısı ya sonradan bozulan ya da doğuştan bozuk olan leptin hormonunun duyarlılığını artırdığını gören bilim adamları, önce fareleri şişmanlattı, daha sonra farelerin beynindeki OB-RGRP proteinin salgılanmasını sağlayan geni etkisiz hale getirdi.

Araştırma sonucunda farelerin, yağ bakımından zengin yiyeceklerle beslenmesine rağmen normal kilolarını koruyabildiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan bu araştırmanın insanlarda da başarılı olması halinde şeker, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanserlerini de tetikleyen aşırı şişmanlığın önlenebileceğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada en az 300 milyon kişi obez, bir milyardan fazla kişiyse olması gereken kilonun üzerinde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber