Unakıtan: 2008'de yeni vergi yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında yeni vergi getirmeyeceklerini söyledi. Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2008 yılı bütçesi üzerindeki soru ve eleştirileri yanıtlarken, yapısal reformlara devam edeceklerini bildirdi.

İlk defa mahalli idarelerin bütçelerini de ele aldıklarını ve mali disiplin uygulamaya başladıklarını belirten Unakıtan, ''Ekonomiyi AB kriterlerine getirdiğimiz zaman, Türkiye ekonomisi güçlü demektir'' diye konuştu.

Türk ekonomisinin, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan ''tutsat'' (mortgage) krizinden etkilenmediğini kaydeden Unakıtan, yabancı sermaye girişinin de devam ettiğini bildirdi. ''Bize bizden başka yardım edecek kimse yok'' diyen Unakıtan, şunları söyledi:

''Bunu iyi bilmemiz lazım. Türkiye'ye ve Türk milletine, kendinden başka kimse yardım etmez. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız lazım.

Mali disiplin şu; Giderin, gelirine göre olacak. Giderin gelirinden fazla olursa, o zaman duvara toslarsın. Bizim artık bütçe açıkları diye bir sorunumuz yok. İddia ediyorum, bizim bütçemiz, Avrupa ülkelerinin pek çoğundan daha iyi bir bütçe. 2008 yılı bütçesi mali disipline uyduğumuz bir bütçe. Bundan sonra 2008 yılında yeni vergi falan getirmeyeceğiz. Hepsi bu. Bunu buradan milletimize ilan ediyoruz. Yeni vergi söz konusu değil. Maktu vergilerin artış oranları devam edecek ama bunun dışında vergi artışları söz konusu olmayacak. ''

Üretimin önündeki engelleri kaldırmaya devam edeceklerini belirten Unakıtan, dolaylı vergilerin de AB ülkelerine göre çok yüksek olmadığını söyledi.

-''ÖZELLEŞTİRMELERİN SADECE SERVİSİNİ YAPIYORUZ''-

Bakan Unakıtan, özelleştirmenin yapısal bir reform olduğunu ifade ederek, özelleştirmelerin, sırf gelir kaynaklı olamayacağını kaydetti. Özelleştirmede sadece ''gelir'' düşünülmesini eleştiren Unakıtan, ''Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bu konularda uzman. Özelleştirmeler, bu kurumun mutfağında pişiriliyor. Biz sadece servis yapıyoruz'' dedi.

Çin ve Brezilya özelleştirmelerinden örnekler veren Unakıtan, ''Devlet, ekonomik faaliyet yapmaz arkadaş'' dedi.

Ziraat Bankasının mevduatının, kamu kurumlarının paralarını yatırmaları dolayısıyla oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Unakıtan, ''Bir banka bu kadar çok mevduatı olunca ne yapar? Kredi verir. Ama bunlar kredi verince 10 tane müfettiş gidiyor ve 'Niye kredi verdiniz' diye soruyor. Onlar da kredi vermekten vazgeçiyorlar. Sonuçta devlet memuru, kar da zarar da etse maaşını alıyor'' diye konuştu.

Ziraat Bankasının karının, özelleştirmedan sonra daha da artacağını savunan Unakıtan, TÜPRAŞ'ın, özelleştirmeden sonra hem karlılığını hem de ürün çeşidini artırdığını söyledi.

Kemal Unakıtan, Petkim'de de teslimatın, ÖİB'den karar çıktıktan sonra yapılacağını açıkladı. Türkiye'nin büyüdüğünü ve geliştiğini ifade eden Unakıtan, ''Üzerindeki elbisenin de ona göre değişmesi gerekir. Yoksa ciddi sorunlar yaşarız'' diye konuştu.

Maliye Bakanlığının, 32 sosyal tesisi 36.2 milyon YTL'ye sattığını bildiren Unakıtan, kentsel rantın vergilenmesine ilişkin düzenlemenin, yeni hazırlanan gelir vergi kanununda yer alacağını bildirdi.

Kamu kuruluşlarında tasarrufa da önem verdiklerini dile getiren Unakıtan, ''tasarruf genelgesini şak diye yayınlayınca, harcamalar tak diye kesildi'' dedi.

-''BİRKAÇ YANLIŞ UYGULAMA OLDU, DÜZELTTİK''-

Vergi numarası ve kimlik numarasından, vergi tahsilatında çok yararlandıklarını anlatan Unakıtan, bu sayede vergi incelemelerinden 1.5 milyar YTL gelir elde ettiklerini açıkladı. Unakıtan, ''Adamın önüne çıkarıp her şeyi tak diye koydun mu, eller yukarı! 'Nereyi imzalayacağım' diyor. Artık vergi borcu olanların cep telefonlarına mesaj geçeceğiz'' diye konuştu.

Unakıtan, banka hesaplarına haciz konulmasıyla ilgili uygulamayı anlatırken de ''Ne kadar alacağımız varsa, o kadar alıyoruz. Gerisine dokunmuyoruz. Bir kaç yanlış uygulama oldu, onu da düzelttik'' dedi.

-''TÜRKİYE'DE İŞKENCE FALAN YOK..''-

Bakan Unakıtan, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın sorusunu yanıtlarken de şöyle konuştu:

''Siz, bazı kimselerin köy boşaltılmasından zarar gördüklerini ve bunun için tazminat davası açıp açmadığımızı soruyorsunuz. Bizim, bunun için PKK terör örgütüne dava açmamız gerekir. Bu terör örgütü köyleri basıyor, insanları öldürüyor. Bebekleri öldürüyor, bebekleri... Her ay köylere 25 milyon YTL dağıtıyorum.

Türkiye'de işkence falan yok. Varsa, İçişleri Bakanımız burada getirip verin belgelerinizi. Bu yüzden pek çok kişi hapis ve tazminat cezası aldı... Ama ha bu terörü ne yapacağız? Alıyorlar silahı, köyde kim var kim yok öldürüyorlar. 30 kişiyi öldürüyorlar... Bebekleri, korucuları, muhtarı, herkesi öldürüyorlar...''

-KAPLAN: ''AHMEDİNEJAD'LA BİLE GÖRÜŞÜLÜYOR...''-

Kaplan'ın, Bakan Unakıtan'a cevaben söylediği ''ABD ile görüşülüyor, Irak ile görüşülüyor, Ahmedinejad ile bile görüşülüyor ama kendi halklarının seçip gönderdiği milletvekilleriyle görüşülmüyor. Bu sorunu, kendi seçilmiş insanlarımızla biz çözebiliriz ama bunun için birazcık hoşgörü, birazcık diyalog...'' sözlerine, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay tepki gösterdi.

Kinay, milletvekillerinin herhangi bir coğrafi bölgeyi temsil etmediklerini ifade ederek, milletvekili yeminini hatırlattı. Kaplan, Kinay'a, ''Bu bir realite'' karşılığını verdi. Kinay da ''Böyle bir realite yok'' dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, DTP'li Kaplan'a, ''terör örgütü PKK'ya 'terör örgütü' derseniz, uzlaşıyı sağlarız'' diye bağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber