Baş dönmesi hastalığı 2. sırada

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Kasım 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Toplumun yüzde 20'sinden fazlasında görülen baş dönmesi hastalığı polikliniklerde baş ağrısından sonra ikinci sırada başvuru nedenlerinden. Ancak ilaç tedavisi yerini şimdi yeni gelişmelere bıraktı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İrfan Aksoy, baş dönmesi hastalığının 30-50 yaş arası daha çok kadınlarda görülmekle beraber çocukluk çağında da nadir olsa da görülebildiğini belirtiyor. Aksoy, 65 yaş sonrası baş dönmesi sorunlarında da ayrıca artış gözlendiğine dikkat çekiyor. Aksoy, baş dönmesine sebep olan hastalıkların iki ana başlık altında incelendiğini belirtiyor:

ATAKLAR YAŞANIYOR

?Birincisi iç kulak denge organının hastalıkları, ikincisi merkezi sinir sistemi, yani beyinle ilgili rahatsızlıklardır. Baş dönmesi sorunu %70 oranında iç kulaktaki hastalıklar sebebiyle olmaktadır. İç kulak kaynaklı baş dönmelerinde etraftaki tüm eşyaların gerçekten döndüğü hissi vardır. İç kulak denge sinirinin iltihabında, meniere dediğimiz hastalıkta ani başlayan şiddetli baş dönmesi atakları olur. Ayrıca bulantı, kusma, çarpıntı, terleme eşlik eder. İkinci olarak beyni etkileyen hastalıklarda tümörler, inme, parkinson hastalığı, MS, migren baş dönmesi sebebi olarak ortaya çıkabilir. Tabii bu grup hastalarda ayrıca bir takım nörolojik bozukluklar, elde ve ayakta güç kaybı uyuşma çift görme konuşmada bozulma gibi ek bulgular vardır. Bu tip durumlar acildir ve kişi ilgili uzman hekimle temasa geçmelidir.? Op. Dr. Aksoy, stres, yorgunluk çay, kahve, alkol ve sigaranın baş dönmesini tetiklediğine de dikkat çekiyor.

EVDE UYGULAYABİLİRSİNİZ

Op. Dr. İrfan Aksoy, düşük akımlı bir elektriksel uyarıyı dile göndererek uyarının ağız içi aparayındaki eğim sensörü sayesinde başın hareket yönüne göre dilin sağ, sol, ön ve arka yönüne hareket ettiğini anlatıyor.?Bu uygulama 20 dakikalık seanslar şeklinde günde iki defa 5 gün uygulanıyor. Hastalığın şiddetine göre bu süre uzatılabilir. Bazı ciddi sorunu olanlarda, ömür boyu kullanım gerekirse hasta bunu evinde uygulayabilir.?

Bir yıldır kullanılıyor

Akut atak esnasında kullanılan bazı ilaçlarla baş dönme hissinin ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Aksoy, ancak bu tip ilaçların uzun süreli kullanımının beyindeki denge merkezini onarma sürecini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Aksoy, hastalara ilk atağı geçirdikten sonra bir an önce ayağa kalkıp önerilen bazı egzersizlerle bu iyileşme sürecini hızlandırmaya çalıştıklarını belirtiyor. Baş dönmesinde ilaçsız tedaviyi tercih ettiklerini belirten Op. Dr. Aksoy, son bir yıldır dünyada kullanıma sunulan cihazın (brainport) özellikle baş dönmesi sorununu çözüme kavuşturduğunu ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber