Bakan Elvan'dan, MB'nin faiz kararı değerlendirmesi

Bakan Elvan: "Merkez Bankası, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2020 15:57, Son Güncelleme : 20 Kasım 2020 16:39
Bakan Elvan'dan, MB'nin faiz kararı değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, fiyat istikrarını saglayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) ait olduğunu belirterek, "Sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artısı için fiyat istikrarını da içeren makroekonomik istikrarın saglanması önemli bir ön kosuldur. Bu kapsamda, atılmakta olan para politikası adımlarını tamamlayıcı sekilde maliye politikaları, finansal sektör politikaları ve kamu finansmanına yönelik politikalarımızı makroekonomik istikrarı sürekli destekleyecek ve fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde saglayacak sekilde olusturacagız." ifadelerini kullandı.

Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomi politikalarının temel amacının toplumsal refahın artırılması olduğunu, toplumsal refah artısının, istihdam artısı, adil gelir dagılımı ve sürdürülebilir büyümeyi içerdiğini bildirdi.

Bunların ön kosulunun da makroekonomik istikrar olduğunu ifade eden Elvan, TCMB'nin temel amacının "fiyat istikrarını saglamak ve sürdürmek" olduğuna dikkati çekti. Elvan, bu amaç dogrultusunda, fiyat istikrarını saglayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevinin TCMB'ye ait olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Hiç süphesiz, fiyat istikrarı, ekonomide öngörülebilirligi artırarak sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artısına katkıda bulunmaktadır. Bu, hem ülkemizdeki hem de uluslararası deneyimlerin gösterdigi, genel kabul gören bir durumdur. TCMB, 19 Kasım'da net ve güçlü bir parasal sıkılastırma yaparken seffaflıgı ve öngörülebilirligi artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyecegini ilan etti."

Elvan, TCMB'nin parasal aktarım mekanizmasının saglıklı çalısmasının, diger bir ifadeyle para politikası durusunun finansal piyasalara ne ölçüde yansıdıgının, TCMB'nin fiyat istikrarı amacına ulasabilmesi açısından kritik önem arz ettiğini vurguladı. Bu nedenle, kredi ve mevduat piyasalarının rekabetçi bir yapıda islemesi ve aracılık maliyetlerinin gözetilmesinin önemli bir husus olduğunu belirten Elvan, şunları ifade etti:

"Bu çerçevede, aracılık maliyetlerinin düsürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içinde olusmasını önemli bir husus olarak görüyoruz. Sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artısı için fiyat istikrarını da içeren makroekonomik istikrarın saglanması önemli bir ön kosuldur. Bu kapsamda, atılmakta olan para politikası adımlarını tamamlayıcı sekilde maliye politikaları, finansal sektör politikaları ve kamu finansmanına yönelik politikalarımızı makroekonomik istikrarı sürekli destekleyecek ve fiyat istikrarını kalıcı bir biçimde saglayacak sekilde olusturacagız. Basta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendirecek ve operasyonel yetkinliklerini artıracagız."

Elvan, fiyat istikrarına odaklı para politikasının, kamu mali disiplini ile desteklenmesi ve kamu ücret ve fiyatlamalarının enflasyon hedefleriyle uyumlu olarak belirlenmesinin, enflasyon beklentilerinin hedeflere hızla yakınsamasında kritik rol oynayacağını, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluslarıyla yakın is birligi içinde olacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber