Bakan Şahin: Tüm memurlara aynı anda zam yapacağız

Haber Giriş : 02 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Şahin, Genelkurmay, Yargıtay, YÖK ve Diyanet başta olmak üzere, kurumlardan gelen zam önerilerinin değerlendirileceğini ve tüm memurlara aynı anda "iyileştirme" yapacaklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay, Yargıtay, YÖK ve Diyanet başta olmak üzere değişik kurumlardan gelen "zam" önerilerinin topluca değerlendirileceğini ve tüm memurlar için eş zamanlı "iyileştirme" planladıklarını açıkladı.

Yeni Şafak'a konuşan Şahin, Kamu Personel Yasası çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve 1 Ocak 2005'de yürürlüğe girmesini hedeflediklerini belirtirken, memurlara "imkanlar ölçüsünde zam" taahhüdünde bulundu.

Erdoğan, zam konusunda hassas

Şahin, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının zam taleplerinin bulunduğunu hatırlatarak, şöyle dedi: "Tek tek her birine cevap vermektense toptancı bir yaklaşımla bu sorunu çözmenin daha doğru olacağı kanaatiyle çalışmayı başlattık. Adaletsizlikleri gidermeye çalışıyoruz. Daha sade bir maaş düzenine geçmeye çalışıyoruz. Bu arada iyileştirmeler yapmayı düşünüyoruz. Sayın Başbakan da bu konuda hassas. Çünkü çeşitli kamu kurum ve kuruluşları bu konuda iyileştirme talep ediyorlar. Tek tek her birine cevap vermektense toptancı bir yaklaşımla bu sorunu çözmenin daha doğru olacağı kanaatiyle çalışmayı başlattık. 1 Ocak'a yetişir mi bilemiyorum, ama böyle bir çalışmayı başlattık."

Cumhurbaşkanlığı süresi kısalabilir

Şahin, AB süreciyle ilgili olarak gerekli Anayasa ve yasa değişikliklerinin yapıldığını, son olarak yeni TCK tasarısı ve Cumhurbaşkanı Sezer'in birkaç maddesini veto ettiği Dernekler Yasası'nın Meclis'in eylülde olağanüstü toplanması durumunda çıkarılacağını söyledi.

Ekim'deki Meclis yönetimi için yapılacak seçimlerin ardından kapsamlı bir Anayasa değişikliği için düğmeye basacaklarını belirten Şahin, pakette, Cumhurbaşkanı'nın 7 yıl olan görev süresinin kısaltılması, orman vasfını yitirmiş arazilerdeki mülkiyet sorununun çözümünün de yer alacağını söyledi.

2B arazileri ile ilgili yasa çıkacak

Şahin, "Cumhurbaşkanı'nın iade ettiği, '2B' diye bilinen, üstünde toplu yapılaşma meydana gelmiş orman arazilerinde mülkiyet sorunu var. Bu konuyu çözmek amacıyla yapılacak Anayasa değişikliği son derece önemlidir. Halk da bunu bekliyor" dedi.

Şahin, "Cumhurbaşkanımız'ın geri gönderme tezkeresinde işaret ettiği birtakım haklı unsurlar yeniden değerlendirilebilir. Biz bu konuda hiçbir kurumla, kişiyle cebelleşme, tartışma düşüncesinde değiliz" diye konuştu.

Ruhban Okulu AB kriteri değil

Şahin, Ruhban Okulu'nun AB ile ilgili bir kriter olmadığını belirterek, bu sorunun Anayasa'daki kurallara göre çözümüne bakılabileceğini söyledi. Şahin, "Bunun AB siyasi kriterleriyle ilişkilendirilmesi, sanki onun bir şartıymış gibi değerlendirilmesini doğru bulmuyoruz. Ama Türkiye'de yaşayan farklı dinlere mensup vatandaşlarımızın kendi çoçukları için iyi bir eğitim verilebilecekleri okullara ihtiyacı varsa, laikliğin bir gereği olarak bunlara yardımcı olmak lazım. Çünkü laiklik, hem devletin herhangi bir dinin kurallarını devlet kuralları haline getirmemesi olduğu gibi, aynı zamanda vatandaşların din ve vicdan özgürlüğünün de teminatıdır" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber