AKP'nin açılımı Alevileri böldü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Kasım 2007 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın Alevilere yönelik açılımı, Alevileri yol ayrımına soktu. Alevi kökenli bazı isimleri parlamentoya taşıyan AKP, her yıl binlerce Alevi'nin katıldığı Hacı Bektaş-ı Veli şenliklerine alternatif olabilecek Abdal Musa törenleri için hazırlıklar yapıyor. Cumhurbaşkanı Gül'den de destek gören projeyle Alevi Enstitüsü kurulması planlanıyor. Alevi örgütleri ?AKP'nin samimi olmadığı? görüşünde.

Erdoğan'ın Alevi kökenli tarihçi Reha Çamuroğlu'na danışmanlık görevi vermesi de bu açılımın bir parçası. Musa Abdal Vakfı ile Çankaya Köşkü'ne çıkan Çamuroğlu, Cumhurbaşkanı Gül'den vakıf ve törenler için maddi-manevi destek aldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, ?kendi yandaşları üzerinden AKP güdümlü bir Alevi örgütlenmesi yaratılmasına? karşı olduklarını söyledi. Devletin siyasal İslamcı çizgide bulunan bir Alevi örgütlenmesine gitmek istediğini söyleyen Eser, ?Hükümet samimiyse bu işin doğrudan mağduru olan kesimleri dinleyerek, Alevilerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümüne cevap arar. Ama gizli ilişki ve ajandaları olanların konu mankeni olmayız? dedi.

SÜNNİLEŞTİRME OPERASYONU

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan da ?AKP'nin gizli bir ajandası? olduğunu belirterek, ?Bu yapılan çalışma, devleti Sünnileştirme operasyonudur. AB'nin gözü boyanmaya çalışılıyor, kamufle hareketler bunlar? diye konuştu.

Reha Çamuroğlu ise, Başbakan Erdoğan'ın herkesi memnun edecek çözümler konusunda sağlam irade ortaya koyduğunu söyledi. Çamuroğlu, ?Başbakanımız problemlerin halının altına süpürülerek çözülemeyeceğini çok iyi bilen bir siyaset adamı? dedi.

Hükümetin Alevi projeleri

ALEVİLERİN temsili için Başbakanlığa bağlı genel müdürlük düzeyinde bir oluşum planlanıyor. Kurumda 3 bin personelin istihdam edilmesi öngörülüyor. Konuya ayrılan bütçe ise 2 milyon YTL. Ankara ve İstanbul'da dergah büyüklüğünde iki cemevi açılacak. Alevi toplumu ile hükümet arasındaki ilişkileri yürütmek üzere 40 kişilik bir kurul oluşturulması da gündemde.

Musa Abdal Vakfı'nın projesine göre Alevilerin inanç önderleri konumundaki dedelerin eğitimi için 181 yıldır kapalı olan Antalya'daki dergah, Alevi Enstitüsü'ne dönüştürülecek. Kurum bünyesinde 200 yataklı yurt ve 800 kişilik aşevi olacak. Burada Kuran, fıkıh gibi derslerin yanı sıra Bektaşi tasavvufu da okutulacak. Yabancı dil bilen, yüksek lisans ve doktora yapmış Aleviler enstitüde eğitim alacak.

Volkan YANARDAĞ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber