Kanser tedavisinde devrim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2007 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kansere karşı yeni bir silah geliştirildi. Kemoterapiye alternatif olarak sunulan Nanoteknoloji yönteminin hem uygulanması kolay hem de sonuçları daha etkin

ÇAĞIN en ürkütücü hastalığı olan kanserin tedavisinde yeni bir yöntem bulundu. Milyonlarca kanser hastasına umut olan yeni yöntemin adı Nanoteknoloji. Kemoterapiye alternatif olarak geliştirilen metotta nano partikülleri kanserli hücrelerle savaşıyor. Üstelik hasta kemoterapinin saç dökülmesi ve mide bulantıları gibi yan etkilerini de yaşamıyor.

DAMARDAN ENJEKTE

DÜNYANIN en önemli araştırma enstitülerinden MIT'den yapılan açıklamada, bilim adamları, ilaç taşıyan nano partikülleri kanserli hücrelere ulaştırdı. Damardan enjekte edilen ve tümörlü bölgelere ulaşabilen çok amaçlı nano partiküller üzerlerine uygulanan elektro manyetik alan sayesinde, beraberinde taşıdıkları iyileştirici ilacı hastalıklı alana bırakıyor.

NANO partiküller düşük frekanslı elektromanyetik alana maruz kalınca ısı yayıyor. Bu sıcaklık nano parçalar ile taşıdığı ilaç arasındaki bağı eriterek ilacı ortaya çıkarıyor. Söz konusu m anyetik dalgalar, radyo dalgaları gibi 350 ve 400 kilohertz arasında gönderiliyor. Bedene zarar vermeden, vücudun içinden geçiyor ve sadece nano partikülleri ısıtıyor. Söz konusu parçalar, kanserli hücreleri manyetik rezonans cihazları ile daha rahat görünür hale de getiriyor.

Bebekler melekleri tanır

ABD'de yapılan bir araştırma bebeklerin dostu düşmanı ayırt etme gücünün yetişkinlerden daha güçlü olduğunu ortaya çıkardı. Nature adlı bilim dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre bebekler yaşamlarının ilk ayında sosyal algılama yetisini geliştiriyor. BEBEKLER altı aylıkken çevresindeki insanların niyetlerini sezebiliyor. Araştırmanın başkanı Hamlin ?Bu araştırma bebeklerin ahlaki değerlere sahip olduğu anlamına gelmiyor. İyi şeyler yapan insanlar hakkında olumlu, kötü şeyler yapan insanlar hakkında olumsuz duygular hissetmelerine yol açan bilgiye sahip olduklarını gösteriyor' dedi.

Herkes genç kalacak

BİLİM dünyası yaşlılıkla savaşta yeni bir silah geliştirdi. Kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin yüze nakledildiğinde kırışıklıkları giderdiği gözlemlendi. Özel hücresel tedavi merkezinde görevli Prof. Dr. Demir Tiryaki, kök hücrelerin, organizmanın yaşamı boyunca kendini yenileyebilme özelliğini koruduğunu kaydetti.

ORGAN ÜRETİMİ

TİRYAKİ, ?'Kök hücre geleceğin teknolojisi. Şu anda estetik için kullanılıyor ama yakında bu yöntemle bir organınızı yerinde yeniden oluşturacağız'' dedi. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Osman Oymak da, yağ dokusunu kök hücresi bakımından zenginleştirerek transfer ettiklerini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber