Erdoğan, Anayasa için tarih verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, anayasa çalışmalarının masaya yatırıldığı AKP kampının son gününde, 'Siz yapmayın diyorlar ama biz yapacağız' dedi. Taslağın 15 Aralık'ta açıklanabileceği belirtildi

Abdullah Karakuş

AKP'nin Kızılcahamam kampında sivil anayasa çalışmaları masaya yatırılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "yamalı bohça koalisyonlar"ın bile anayasa yapmaya çalıştıklarını belirterek "Parlamentoda yüzde 65 gücü olan bir parti niye yapmasın?" dedi. Dün sona eren kampta ayrıca terörle mücadele ve muhalefet partilerinin tavırları da tartışıldı.

Bazı Güneydoğulu milletvekilleri ise tezkerenin kullanılmamasını istedi. Erdoğan, bölge halkının nabzının iyi tutulmasını isteyen milletvekillerine, 1 yıllık süre içinde gerekirse operasyon yapılacağını söyledi. Askerle hükümet arasında bir sorunun olmadığını dile getiren Erdoğan, görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Toplantılarda sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresinin gerekirse 1 yıl daha uzatılabileceği görüşü de gündeme geldi.

Anayasa tartışması

Kampta AKP'nin sivil anayasa çalışmaları da gözden geçirildi. Milletvekillerine, anayasa çalışmasının 15 Aralık'ta kamuoyuna açıklanabileceği bilgisi verildi. Bazı milletvekilleri çalışmaya tam destek verirken bazı milletvekilleri de her kesimden görüşlerin alınmasının gerekliliğini gündeme getirdi.

Sivil ve demokratik bir anayasa yapılmasına çalıştıklarını, mümkün olan en üst seviyedeki toplumsal katılımı gerçekleştirerek taslağa son şeklini vermek istediklerini belirten Erdoğan, "Üniversiteler dahil bütün kurumların katkısına açığız. Bütün toplumsal çevrelerin ortak kanaati, 1982 Anayasası'nın yapıldığı o dönemin ruhunu yansıttığı ve geldiğimiz noktada Türkiye'nin çağdaşlaşma ihtiyaçlarına cevap veremediği istikametindedir. 12 Eylül sonrası topluma şüphe ile bakan bir anlayışın ürünüydü" dedi.

'Giyim indirgendi'

1982 Anayasası'ndan en çok şikayet edenlerin, birden onun müdafaasına yöneldiğini dile getiren Erdoğan, "Yeni anayasa yapım sürecini akamete uğratmak için tartışma ahlâkının dışına çıkarak kamuoyunu yanlış yönlendirmek ve bilgilendirmek için ciddi bir gayret gösterildiğini" söyledi. Erdoğan, "Yeni anayasa tartışmasını giyim kuşam sorununa indirgemek ve bütün süreci bu esasta tartışmak herhalde 25 yıl süren anayasa tartışmalarını hiçe saymaktır. Ortaya henüz bir metin çıkmamışken, bunu 'AKP'nin Anayasası' diye yaftalamak demokratik ahlakın ürünü olamaz" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

'Siz yapmayın diyorlar'

"Aslında demek istedikleri şudur: 'Siz yapmayın' diyorlar. Peki biz yapmayacağız da kim yapacak? Bundan önce, yamalı bohça halindeki koalisyon hükümetleri bunları yapmaya gayret etti de şu anda bu milletin parlamentoda yüzde 65 güç vermiş olduğu bir iktidar niye böyle bir çalışmayı yapmasın? Milletimizin verdiği vekâleti yerine getirmekle sorumluyuz.

Türk demokrasisi olağanüstü dönemler dışında normal demokratik süreç içinde bir anayasayı hayata geçiremedikçe rüşdünü tam anlamıyla ispat edemeyecektir."

Toplantılarda görme engelli AKP Milletvekili Lokman Ayva, Erdoğan'ın Nobel'e aday gösterilmesi önerisinde bulundu. Erdoğan'ın bulunmadığı oturumda gündeme getirilen bu öneriyi milletvekilleri de destekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber