İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

UFO ısıtıcılar nasıl çalışıyor?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye, elektrik tasarrufu sağlayan infrared (kızılötesi) ısıtıcılar ile 2002 yılında Ufo sayesinde tanıştı. Normal elektrikli ısıtıcılardan farklı olarak havayı değil, insanı ısıtan infrared cihazlar, sağladığı yüzde 82'lik tasarruftan dolayı büyük talep gördü. Ancak 2005'te taklitleri çıkmaya başladı.

Öyle ki büyük rağbet görmesinin etkisiyle infrared ısıtıcı üreten firma sayısı 80'i aştı. Çoğunluğu Çin malı olan ısıtıcılar, NNR İnfrared Teknoloji'nin patentini aldığı Ufo adıyla satılınca mahkemelik oldu. Ufo'nun üreticisi NNR'nin genel koordinatörü Abdullah Yeşil, yetkili servislerinin 'Ufo' diye satılan ürünlerle dolduğunu belirterek, "Akşam eve getirilip sabah çalışmayan ürünler var." diyor. Halkın kandırıldığını belirten Yeşil, 17 dava açtıklarını bildiriyor. "Ancak hukuki süreç çok uzun sürüyor. Davalarla uğraşmak bize yük oldu. Ticaret sicilinde kaydı yok; ama firma olarak gözüküyor. Dava açamıyorsun, muhatap bulamıyorsun. Hadımköy'deki fabrikamızın yakınlarında bir üretici varmış. Piyasayı dolandırıp ortadan kaybolmuş. Gelen hacizleri 'Ufo satıyormuş' diye bize getiriyorlar." şeklinde konuşan Yeşil, artık pes ettiklerini ve yeni dava açmadıklarını söylüyor.

Abdullah Yeşil, taklit firmalarla farklarını anlatırken, "Direnç telini özel yaptırıyoruz. Dünyada iki lider firma var, en iyisi olan Fransa'dakiyle çalışıyoruz. Isıyı maksimuma çıkarıyor. Öbürlerinde bu verim yok. Diğer firmalar telleri Çin'den getiriyor. Yansımayı yapan reflektörü de Çin'den getiriyorlar. Voltaj yüksekse standart elektrik kablosu dayanamıyor. Bunun için çok özel 1,5'luk kablo yaptırdık. Piyasadakilerin ömrü 4-5 ay. Bizim ise 8 yıla varıyor." diye konuşuyor. Ufo, 8 milyon doları bulan reklam bütçesinde halkı bilinçlendirmeye yönelik kalitesiz ürün temasını işliyor. Çocuklar Duymasın dizisinin 'Havuç'u Furkan Kızılay'ın rol aldığı reklamda Japon bir öğrenci de var. Yeşil, "Çin malını kötülemiyoruz, halkı bilgilendiriyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Ufo'yu üreten NNR İnfrared Teknoloji'yi 4 mühendis kardeş kurmuş. Babaları taş ustası olan Kayserili Mustafa, Adem, Mehmet ve Abdullah Yeşil, okuyup mühendis olmuşlar. İki de kız kardeşleri var. Minare şerefelerinin taşı işinde usta olan babaları, hepsini okutmuş. Büyük ağabey Mustafa matematik mühendisi, bir küçüğü Adem elektrik mühendisi, onun küçüğü Mehmet ve Abdullah Yeşil ise makine mühendisi olmuşlar. Öğrencilik yıllarında işportacılık yapmışlar. Daha sonra ısıtma-soğutma, havalandırma işi yapmaya başlamışlar. Tekstil ve otomotiv sektöründe boya kurutma makineleri üretmişler. Tekstil terbiyesi konusunda infrared teknolojileri makinelere uygularken, aynı yöntemin ısıtma alanında da önünün açık olduğunu gören Abdullah Yeşil, "Müşterilerimizi dolaşırken büyük ve yüksek tavanlı fabrikaları ısıtmanın ne kadar zor olduğunu gördük. Havalandırmalar çalıştığında soğuk hava içeri giriyor ve içerideki havayı da soğutuyordu. Her yerde aynı problemle karşılaşınca infrared teknolojisini ısıtmada da kullanmaya karar verdik. İnfrared ürün, ışığın düştüğü yeri, yani nesneyi ısıtıyor. Havayı ısıtmadığı için özellikle insanların çok iyi ısınmasını sağlıyor. Önce fabrikaları ısıttık, şimdi evleri..." şeklinde konuşuyor. Uzaylıları çağrıştıran Ufo'nun marka ismi ise evrensel bir algıya hitap etmesi, yüksek teknolojiyi çağrıştırması için tercih edilmiş. Yeşil, Ufo ile dünya markası olmak istediklerini vurguluyor. Bunun için araştırma ve geliştirmeye önem veren Yeşil, Ar-Ge'nin başına Siemens ve Philips'te çalışmış, infrared konusunda dünyada uzman olan Robert Messmer'i getirmiş.

1 milyon adetlik pazarın lideri Ufo

Türkiye'de infrared ısıtıcılar pazarı 1 milyon satışa ulaşırken, toplam ciro 150 milyon YTL'yi buldu. En büyük oyuncu Ufo'nun üretimi 600 bin. Yüzde 40'a yakınını ihraç eden firma, doğrudan 7, dolaylı yollardan 20 ülkeyi ısıtıyor. Rusya'da 1.700 şubeli bir mağaza zinciri ile anlaşan firma, beş yıldır Ukrayna'da faaliyet gösteriyor. Önceleri Laleli üzerinden gönderilen kalitesiz mallar sebebiyle oluşan 'Türk malı antipatisi'ni kırmak için ülkede 8 milyon dolarlık yatırım yapmış. Bayilik ve servis ağı oluştururken 1,5 milyon dolarlık reklam bütçesi ayırmış. 4 yıllık mücadeleyle olumsuz imajı düzelten şirket, şimdi Rusya, Romanya ve Polonya'ya odaklandı. Firma, Kuzey'deki ülkeler için Kırım'da 6 bin metrekarelik fabrika yatırımı yapıyor. Yıllık 200 bin adet üretim hedefleniyor.

Yeşil, iki yıl sonra quartz sobaların tarihe karışacağı görüşünde. Doğalgaza rakip değil, alternatif olduklarını ifade ediyor: "Doğalgazın yaygınlaşması bizi engellemiyor." Yılbaşından sonra elektriğe yapılması planlanan yüzde 15 oranındaki zam Ufo'yu endişelendirmiyor. Yeşil, "Elektriğe gelecek zammın elektrikli ısıtıcı pazarını küçülteceği kesin. Ama infrared ısıtıcı pazarı büyüyecektir. Çünkü enerji giderini düşürüyoruz." diyor.

Bin 700 kişilik istihdam sağlayan Yeşil kardeşlerin Ufo fabrikası Hadımköy'de kurulu. NNR ve Sun (yurtdışı) adında Ufo ürünlerini pazarladıkları pazarlama firmaları bulunuyor. Yine Hadımköy'de bulunan Emko, endüstriyel, tekstil makineleri imal ediyor. Alkimya adında antibakteriyel, leke tutmayan kumaş gibi kimyasal malzemeler, ürünler imal eden fabrikaları var. Ayrıca Türkiye'de bolca bulunan leonardidden organik gübrenin hammaddesi hümik asidi üretecek fabrika kurmaya hazırlanan grup, Kayseri'de inşa edilecek fabrikada 100 kişiyi istihdam edecek. Ağacın yaprağından, tomurcuğundan aynı ağacın fidanlarının üretileceği doku kültürü laboratuvarı kurmaya hazırlanan grup, Kayseri'de 5 bin dönümlük arazide Napolyon cinsi kiraz üretip son turfandayı alacak. Grubun ayrıca Kayseri'de özürlü öğrencilerin özel olarak eğitildiği bir okulu da mevcut.

Ege ve Akdeniz'de tercih ediliyoruz

Ufo, güneş ısısını dünyaya getiren dalga boyunda ışık çıkarabilme özelliğine sahip. Güneş'in Dünya'yı ısıtma şeklinden esinlenerek geliştirilmiş. Işığı nereye düşerse orayı ısıtıyor. Havayı ve gereksiz bölgeleri ısıtmıyor. Yüzde 82 oranında enerji tasarrufu sağlayan ısıtıcıların, özellikle cami, restoran, fabrika gibi büyük mekanlardaki verimliliği 50 kata ulaşıyor. Bin metrekare kapalı alanı 7 metre yüksekliği olan bir fabrika bu teknolojiyle doğalgaza göre beşte bire kadar düşük maliyetli ısınma sağlıyor. Evlerde ise beş quartz sobanın ısıtamadığı oda bir Ufo ile ısıtılabiliyor. Açık alanları da ısıtabilen bir ürün olması sebebiyle bahçe, teras, balkon gibi alanlarda tercih ediliyor. Kapısı sık açılıp kapanan yerler ile havalandırması olan yerler için uygun bir sistem.

Abdullah Yeşil, 150'den fazla camiye tesisat kurduklarını söylüyor. 4-5 bin yeni liralık maliyeti var. Kombili evlerde bile kullanılıyor. Ayrıca, kalorifer geç ısıttığı için bu gibi sistemin kullanıldığı evlerde hemen ısıtması için bu cihaz tercih ediliyor. Türkiye'nin dört bir yanında 2 bin 700 satış noktasına ulaşan Ufo, en çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde satılıyor. Abdullah Yeşil, bunun sebebini, "Ilıman iklim olduğundan doğalgaz gibi köklü ısıtma sistemleri yaptırılmıyor." şeklinde açıklıyor. 16 çeşit ürünü bulunan Ufo'nun (www.ufotr.com) evler için satılan modellerinin fiyatı 160-180 YTL civarında. Kumandalı modeller ise 230 yeni lira.

27 saniyede ısıtıyor

-Işıkla ısıtma sistemi olarak tanımlanan infrared, sağlıklı, verimli ve ekonomik ısınma sağlıyor.

-Isıyı diğer sistemlere göre yüzde 82 daha verimli iletiyor. Işığının ulaştığı yeri 27 saniye gibi çok kısa bir sürede, derinlemesine ve homojen ısıtıyor. Rüzgar ve hava akımından etkilenmiyor.

- Oksijeni tüketmediği için baş ağrısına yol açmıyor. Havadaki partikülleri yakmıyor, koku yapmıyor. Rutubeti önlüyor.

-Kuruluş ve işletme maliyeti ekonomik. Duvara, tavana ve alüminyum teleskopik ayağa kolay montaj ediliyor.

-Odun, kömür, petrol, tüpgaz, doğalgaz gibi yakıtlarla çalışan ısınma sistemlerindeki gibi yanma ve zehirlenme riski yok.

-İnfrared dalgaları sayesinde mikroorganizmaların ve bakterilerin çoğalmasını önleyerek hijyeniklik sağlıyor. Sağlık ve zindelik veriyor. Toksinlerin daha rahat atılmasına yardım ediyor. Gece uyurken biyokimyasal dengeyi ayarlıyor.

- Kas ve eklem ağrılarında, sırt ve bel ağrılarında; romatizma, siyatik, sinüzit, üst solunum yolları, astım rahatsızlıklarında ve fizik tedavisinde kullanılıyor.

-Hijyeniklik sağladığı için hassas kronik hastalığı olanların ve yeni doğan bebeklerin bulunduğu ortamların ısıtılmasında doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber