Elektriğe zam, yüzde 4 ile başlayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İşte zararın faturası: Elektriğe yüzde 4 zam

Kamunun özel sektörden aldığı pahalı elektrik faturalara yansıyacak. Şu anki kilovatsaat başına 4.3 Ykr'lik zararın karşılanması için elektriğe yapılacak olan zam yüzde 4'le başlıyor

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

Sokak aydınlatma bedellerinin ardından, kamunun özel sektörden aldığı pahalı elektriğin yarattığı maliyet artışının da elektrik faturalarına yansıtılması gündemde. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TEDAŞ) şu anki kilovatsaat başına yaklaşık 4.3 Ykr'lik zararının tüketiciye yansıtılması, elektriğe yüzde 4 civarında zam anlamına gelecek. Uygulama 2008'in ikinci yarısında geçilmesi planlanan "otomatik fiyatlardırma sisteminin" ilk ayağı olarak görülüyor.

TEDAŞ, Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) sisteminin uygulamaya girmesinin ardından serbest piyasada belirlenen elektrik fiyatlarının yarattığı yükü otomatik olarak tarifelere yansıtmak için formül arıyor. Elektriğin yüzde 15'ini özel sektörden satın alan TEDAŞ, 12.5 Ykr'ye aldığı elektriği ortalama 8.8 Ykr'ye satıyor.

18 kwh'lik talep artışı

Kuraklık nedeniyle hidrolik üretimin düşmesi, kamuya ait santralların tam kapasite çalışamaması, özel sektörün TEDAŞ'tan ucuz elektrik almayı tercih etmesi şirketin program öngörülerinin 18 milyar kwh üzerinde talep artışına yol açtı.

TEDAŞ, artan ihtiyacı karşılamak için özel sektörden aldığı elektrik miktarını artırdıkça şirketin maliyetleri yükseldi. Şirketin yıllık zararının 2007 sonunda 1.4 milyar YTL olacağı, 2008'de 3.4 milyar YTL'ye çıkabileceğini bildirdi. Bu yılki KİT Finasman Kararnamesi'nde de durumun düzeltilmesi için, maliyet artışlarının satış fiyatlarına yansıtılacağı belirtildi.

Bu gelişme üzerine TEDAŞ yönetim kurulu, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi üzerinden aldığı elektriğin yol açtığı maliyet artışını vatandaşa yansıtma kararı aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) sunulması beklenen TEDAŞ'ın yazısında, üst kurulun mevcut düzenlemelerde değişiklik yapması talep edildi.

Tebliğ değişecek

EPDK'nın hazırladığı 5 yıllık ulusal tarife tebliğine göre, TEDAŞ aldığı elektriğin yarattığı maliyeti tarifelerine binde bir oranında yansıtıyor. TEDAŞ'ın talebi doğrultusunda tebliğden bu oranın kaldırılması ve "TEDAŞ maliyetlerini satış fiyatına yansıtır" ibaresinin konulması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber