İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretmenler limited şirket ortağı olabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Kasım 2007 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ticaret şirketleri, T.T.K.'unun 136 ncı maddesinde; Kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketleri olarak sıralanmıştır.

657 sayılı Kanunun 28. Maddesinde, sıralanan bu ticaret şirketlerinden, kolektif, komandit ve kooperatif sirketlerine yer verilmistir.

Devlet memurlarının kollektif şirket ortağı ve komandit şirketlerde komandite ortak olmaları, 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde kesinlikle yasaklanmıştır.

Ancak komandite ortak olma yasaklanmasına rağmen, komanditer ortak olma konusunda herhangi bir sınırlamaya (yasaklamaya) gidilmemiştir. Bu durumda memurların komandit şirketlerde komanditer (sinirli sorumlu ortak) ortak olabileceklerini söyleyebiliriz.

Yine aynı maddede memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevlerinde bulunabilecekleri belirtilmiştir. Bu ifadeden sadece, ticaret sirketleri arasında sayılan kooperatiflerin yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevlerinde bulunabileceği, diğer sirketlerin yönetim ve denetim kurulu üyelik görevlerinde bulunamayacağı sonucuna varılabilir.

Anonim ve limited şirketler hakkında ise 657 sayılı Kanunun 28. Maddesinde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle, devlet memurlarının limited ve anonim şirketlerin ortağı olmalarında herhangi bir kısıtlama mevcut mevzuat çerçevesinde bulunmamaktadır. Bu nedenle memurlar anonim ve limited sirket ortagi olabilirler. (Basbakanlık Devlet Personel Baskanlığının görüşüde bu yöndedir. Görüş için tıklayınız)

Nitekim Danistay Birinci Dairesi de, 19.6.1991 tarih ve E.1991/77, K.1991/105 sayılı kararında, bir anonim sirkette kurucu ortak olan ögretim üyelerinin sırf bu sıfatları nedeniyle 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesindeki yasak kapsamında sayılamayacağına karar vermistir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber