Mustafa öğretmenin yazdığı Çanakkale kitabı 1 milyon sattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 2 ay önce emekli olan tarih öğretmeni Mustafa Turan, 25 yıllık öğretmenlik hayatına, ikisi şiir kitabı olmak üzere 10 kitap sığdırdı. 'Destanlaşan Çanakkale' kitabı ise tam 1 milyon satışa ulaştı. Turan'ın diğer kitapları da 100 binden fazla basıldı.

Turan, bu güne kadar öğretmenliği çok sevmesinden dolayı, başka iş tekliflerini kabul etmemiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir çok görev önerisi gelmesine rağmen elinin tersiyle hiç düşünmeden itmiş. En son yapılan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü teklifine de sıcak bakmamış. Emekli olmaya da yine kitap yazmak için karar vermiş. 2 ay öncede Sakarya Yenikent Anadolu Lisesi'nden emekli olan Turan, şimdi Osmanlı Padişahları'nı kaleme aldığı 11. kitabını yazıyor. Ayrıca Irmak Kültür Sanat Dergisi'nin de yazıişleri müdürlüğünü yürütüyor.

'Okumadan yazar olunmaz' ifadesini kullanan Turan, Sakarya'daki tüm okullara giderek öğrencilere 'kitap okuma ve motivasyon' seminerleri verdi. İl genelinde bulunan 500 okulu son 2 senede tek tek doşan Turan, öğrencilere kitabı sevdirmeye çalıştı. Öğretmenlerin okumadığını dolayısıyla toplumunda okumadığını ifade eden Turan, şu özeleştiri de bulunuyor: "Öğretmenlik sorumluluğu taşıyamayan ve bu mesleğin vakarını ve yüceliğini idrak edemeyen pek çok eğitimci var. Öğretmenin eseri insandır. O aslında bir insan mühendisidir. Bir eserin ihtişamı, o eseri meydana getiren ustanın mahareti olduğuna göre, toplumun yapısı da öğretmenin maharetidir. Eğer bu gün toplumda huzursuzluk, anarşi, rüşvet, soygun, iltimas, ahlaksızlık ve hoşgörüsüzlük varsa ; bu sonuçtan birinci derecede biz öğretmenler ordusu sorumluyuz diye düşünüyorum."

"Kitap okuma alışkanlığı olmayan, kendini yenilemeyen, fikir üretmeyen, topluma iyi alışkanlıkları ile örnek teşkil etmeyen, vaktinin aslan payını kahvehane köşelerinde ve içki masalarında, lokallerde harcayan bir öğretmene mesleğini idrak ediyor ve bu mesleğin kutsiyetini ifa ediyor denebilir mi?" sorusunu yönelten Turan, "Bir öğretmen kitabı ve okumayı sevmiyorsa, öğrencisini kitapla dost yapması mümkün mü? Kendisi okumayan öğretmenin, öğrencisine okuma alışkanlığını kazandırması düşünülebilir mi?" diyor.

ÇANAKKALE KİTABINI AĞLAYARAK YAZDIM

Mustafa öğretmen 2005 yılında kaleme aldığı 'Destanlaşan Çanakkale' kitabını yazarken gözyaşlarını tutamadığını belirtiyor. Şimdiye kadar yazdığı kitapların hiçbirinin, kendisini bu kadar derinden etkilemediğini belirten Turan duygularını şöyle dile getiriyor:

"Çünkü Çanakkale'yi yazarken ruh dünyamda o kadar derin akisler ve depremler meydana geldi ki, çoğu konuları tüylerim ürpererek ve göz yaşlarıma hakim olamayarak yazdım. Okuyucularım da okurken aynı duyguları yaşıyor. Bir gazeteci arkadaşım anlattı. Bodruma tatile gitmek için hazırlanan bir genç bu kitabı okuduktan sonra bundan vazgeçip Çanakkale'ye gezmeyi gitmiş. Bu beni çok etkiledi. Ayrıca yayınevi de kitap için 2.9 YTL özel bir fiyat belirledi. Kitap 1 milyon satışa ulaştı."

Mustafa Turan'ın kitapları şöyle;

1-Başarıya Uzanan Köprü

2-Babalardan Çocuklara Altın Öğütler

3-Evinizdeki Okul

4-Güldüren ve Düşündüren Tarih

5-Tarih Anekdotları

6-Şafak Sökerken

7- Serzeniş

8-Temel Sorunların Analizi

9-Destanlaşan Çanakkale

10-Cihan Hakimiyetine Giden Yol

11- Osmanlı Padişahları (Devam ediyor.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber