Çince öğretmeni yetiştirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde Çince öğretmeni yetiştirecek program açmayı planlıyor.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde Çince öğretmeni yetiştirecek program açmayı planlıyor. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde Çince öğretmenliği ile ilgili program açma hazırlıkları yapıldığını bildirdi.

Çin'in ekonomik açıdan dünyadaki etkisine işaret eden Eşme, Çince'nin dünyada her geçen gün önem kazanmaya başladığını ifade etti. Birçok ülkede Çince öğretildiğini belirten Eşme, ''Türkiye'de büyük bir eksikliktir. Bu eksikliği gidermek üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yetkilileri ile görüştük. Onlar şu anda Çince öğretmenliği bölümü konusunda hazırlık yapıyorlar. Eğer uygun kaynak ve öğretim elemanı bulabilirsek, önümüzdeki yıllarda orada bir Çince öğretmenliği programı açacağız'' dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yetkilileri de 2007 yılı başından bu yana Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü bünyesinde Çin Dili Eğitimi Anabilim Dalı kurulması için çalışmalar yapıldığını, YÖK'e de konuya ilişkin yazı gönderildiğini belirttiler. Yetkililer, böyle bir dal açılabilmesi için 3 öğretim elemanı olması gerektiğini, bu amaçla Çin'in Ankara Büyükelçiliği ile irtibata geçildiğini ve buradan yanıt beklendiğini ifade ettiler. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü'nde Japonca Öğretmenliği programı da bulunuyor. Bu programda 90'ı kız toplam 142 öğrenci eğitim görüyor.

-UZAK DOĞU DİLLERİNE İLGİ-

Türkiye'deki üniversitelerde son yıllarda Uzak Doğu dilleri ile ilgili bölümler artmaya başladı. Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nde Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 1999-2000 akademik yılında açıldı. Aynı fakültede 1994-1995 akademik yılından bu yana Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde, 2003-2004 eğitim öğretim yılından bu yana da Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde eğitim veriliyor. Fatih Üniversitesinde de 1996'da Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı. Okan Üniversitesi Fen-Edebiyat Faktültesinde 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Çince Mütercim-Tercümanlık Bölümü eğitim vermeye başladı.

Öte yandan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Çin uygarlığını, dilini ve kültürünü araştıran Sinoloji Bölümü bulunuyor. Aynı fakültede ayrıca Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü, Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Hindistan ve Hint kültürünü araştıran Hindoloji Bölümü de eğitim veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber