Ankara-İstanbul otobüs 15 YTL

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kış sezonu ile birlikte yolcu sayısı yüzde 50 azalan otobüs firmaları birbiri ardına indirim yapınca, Ankara-İstanbul hattında bilet fiyatı 33-25 YTL'ye indi. Bazı firmalar ise son dakika 15 YTL'den bilet kesmeye başladı.

Kış sezonuna giren karayolu yolcu taşımacılığında yaşanan rekabet, otobüs bilet fiyatlarının ortalama yüzde 35-40 aralığında ucuzlamasını sağladı. Yazın otobüslerde yüzde 100 olan doluluk oranı, son dönemde yarı yarıya azaladı. Doluluk oranını artırmak isteyen firmalar düzenledikleri kampanyalar ile bilet fiyatlarını düşürmeye başladı. Özellikle, İstanbul-Ankara hattında yoğun bir rekabet yaşanıyor. Bu hatta, bir ay önce ortalama 35-45 YTL arasında değişen bilet fiyatları bugün ortalama 25-33 YTL arasında. Yolcu bulamayan bazı otobüs firmaları ise, son dakikada bilet fiyatını 15 YTL'ye kadar düşürüyor. İstanbul- Ankara hattında Varan 35 YTL, Boss ise 39 YTL'den yolcu taşıyor. Kamil Koç ve Metro Turizm, söz konusu hatta 33 YTL'den bilet keserken, Nilüfer Turizm 32 YTL, Pamukkale ise 25 YTL'lik fiyatlarla hizmet veriyor.

FİRMALAR ZOR DURUMDA

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı ve Ulusoy Seyahat Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, kış sezonuna giren karayolu taşımacılığında yolcu sayısının azaldığını, maliyetlerin ise sürekli arttığına dikkat çekti. Maliyetlerinin yüzde 60'ını oluşturan akaryakıt fiyatlarının sürekli yükseldiğine değinen Yıldırım, kış sezonu ile birlikte havayolu şirketlerinin iç hat bilet fiyatlarını düşürmesinin de sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti. Yıldırım, ?Biz Ulusoy olarak İstanbul-Ankara hattında bilet fiyatını 33 YTL'ye indirdik. 25 YTL'ye kadar fiyat uygulanıyor. Ancak, yolcu bulamayan bazı firmalar, yönetmelikle belirlenen tarfinin de altına iniyor. Hareket öncesi, son dakika 15 YTL'den bilet kesenler var. Sektörde karlar giderek düşüyor, birçok firma ayakta kalma mücadelesi veriyor? dedi. Yılda 750 insanın karayolu taşımacılığı ile yolculuk yaptığını belirten Yıldırım, havayolunun kendi sektörlerinden yüzde 7-8 gibi pay aldığını belirterek, ?15 milyon insan havayoluna kaydı? diye konuştu.

HAKSIZ REKABET VAR VERGİLER DÜŞSÜN

Mustafa Yıldırım, Türkiye'de ulaşım sektörünün omurgasını oluşturan karayolu yolcu taşımacılığına yönelik büyük haksızlık yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: ?Yazın 159-199 YTL'ye yolcu taşıyan uçak şirketleri şimdi fiyatını 59 YTL'ye indirdi. Bizi rahatsız eden fiyatların düşmesi değil, hava, deniz ile karayolu arasında yaşanan haksız rekabet. Deniz ve havayolunda akaryakıt vergisiz. Bizde ise maliyetlerimizin yüzde 60'ışın mazot fiyatı oluşturuyor. Biz adil bir rekabet istiyoruz? dedi. Mazotta ÖTV'nin yüzde 50 düşmesini, bilet fiyatında ise KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini isteyen Yılıdırım, bu konuda, hükümet nezdinde girişimlerinin süreceğini açıkladı. Yıldırım, ?Vergilerin düşmesi ile sektörde kaçak akaryakıt kullanımının önüne geçmek mümkün olacak. Ayrıca, daha kaliteli ve güvenlik hizmet verilecek? diye konuştu.

Gülendam POLAT/ İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber