Numara taşınabirliği 2008'de hayata geçecek, abone bilgileri açılacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sun Türkiye Genel Müdürü Özhan Toktaş, GSM operatörleri arasında tartışmalı hale gelen numara taşınabilirliği uygulamasına geçiş konusunda 2008 yılının ilk altı ayında sonuç alınabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Çeşitli kurum ve firmaların bu konudaki çalışmalarını hızlandırdığını belirten Toktaş, ?Öncelikle çok ciddi bir veritabanı gerekiyor. Bunu oluşturulabilecek sunucuların hem operatörlerde hem Telekomünikasyon Kurumu tarafında yer alıyor olması lazım. Telekomünikasyon Kurumu'na (TK)konulacak dev bir veri tabanına, üç GSM operatörünün de abone bilgileri kaydedilecek. TK'nın görevi, hem veritaban ı - nın sağlıklı işlemesini sağlamak hem kötü amaçla kullanılıyor mu bunu kontrol etmek? bilgilerini verdi.

ABONE BİLGİLERİ AÇILACAK

Operatörlerin de bu kapsamda yapacakları yatırımları şeffaf olarak TK ile paylaşmak durumunda olduğunu ifade eden Toktaş, şöyle konuştu: ?TK'da büyük bir veri tabanı ve bunu adresleyebilecek olan bir işletim sistemi bulanacak. Bu veri tabanında bütün numaralar birleşik olarak bulunacak. Operatörlerin ciddi altyapı kurmaları gerekiyor. Çünkü abone bilgilerini de TK'ya açmak zorundalar. TK, bu verileri saklıyor.? Numara taşınabilirliği uygulamasının nasıl işleyeceğini de ?Şu an hangi GSM firmasının abonesi olursanız olun üç firma da sizin cep telefonunuzu görüyor ama sadece bağlı olduğunuz firma size hizmet veriyor. Numara taşınabilirliği gerçekleştiğinde yine üç operatör de sizi görecek ve hangisini seçerseniz o size hizmet verecek? şeklinde anlatan Toktaş ayrıca, ortak veri tabanı kurulmasına karşın operatörlerin, diğer operatörlerin kestiği faturaları göremeyeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber