Anayasa Mahkemesi, referandum paketinde red kararı verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, referandumda kabul edilen Anayasa paketinden ''11'inci cumhurbaşkanının seçimi''ne ilişkin maddelerin çıkarılmasını düzenleyen kanunun iptali istemini reddetti.

Söz konusu dosyayı bugün görüşen Yüksek Mahkeme, "yetkili değiliz" diyerek istemi oy çokluğuyla reddetti.

İptali istenen 5697 sayılı kanun ile Anayasa paketinden 11'inci cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri içeren geçici 18 ve 19'uncu maddeler çıkarılmıştı.

CHP ve DSP'li 110 milletvekili, 16 Ekim 2007 tarihli bu kanunun Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle yokluğunun hükme bağlanması veya iptalini ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, bugün yapacağı gündem toplantısında, başvuruyla ilgili ilk ve esas incelemeyi birlikte yaparak, yürürlüğün durdurulması istemini de karara bağladı.

Metinden çıkarılan maddeler neydi?

21 Ekim'de halkoyuna sunulan ve kabul edilen Anayasa paketinin 6'ncı maddesinde yer alan şu iki madde metinden çıkarılmıştı:

* Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11'inci cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan geçici 18'inci madde

* Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11'inci cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını öngören geçici 19'uncu madde

Eğer mahkeme yasayı iptal ederse referanduma sunulan paketin meşruiyeti yeniden tartışılır hale gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber