Polislere Toplu Para Ödenecek mi?

Son bir haftadır sitemiz üyelerinden mail almaktayız. Gelen maillerde, bir WEB sitesinin yaptığı habere atıfla, görev tazminatı düzenlemesine dava açıldığı, davanın sonuçlanmak üzere olduğu, dava sonuçlandığında polislerin maaşının 300 YTL civarında artacağı ve geriye dönük olarak 6-7 bin lira toplu para alınacağı belirtilmekte ve bu haberin doğru olup olmadığı sorulmaktadır. Haberin içerdiği bilgiler yanlış olup detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 15:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖRNEK SORU: Değerli yönetici arkadaşlar polis memuruyum ve memurlar.net sitesine üyeyim,???.. adresli sitede son bir haftadır bir haber dolaşıyor. Habere göre 2001 yılında görev tazminatı diye bir yasa çıkmış ancak yasa uygulanmamış. Bu sebeple emekli bir emniyet müdürü dava açmış ve dava lehte sonuçlanması muhtemelmiş. Şayet sonuçlanırsa emniyet personelinin maaşlarında 300 ytl ye varan artışlar olacakmış ve ayrıca geçen 6 yılında birikmişi verilmesi söz konusuymuş ve bu durumda da personele 6-7 binlira civarında toplu para alma şansı olacakmış. Böyle bir yasa mevcut mudur? Mevcutsa neden uygulanmamıştır. Bu konu emniyet müdürü dava açana kadar kimsenin ya da hiç bir hukukçunun aklına gelmemiş midir? Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olacağız. Saygılarımla.

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

Öncelikle şu iki temel hususu açıklığa kavuşturmak istiyoruz.

1- Bir mali ödemenin memura verilebilmesi için kauni düzenleme gerekmektedir. Bu Kanuni düzenlemede, detayların Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenleneceği belirtilmiş ise ayrıca Bakanlar Kurulu Kararının çıkması beklenmelidir. Bu bağlamda ödeme yapılmasına imkan sağlayan düzenleme Kanun veya buna verdiği yetkiye dayalı olarak Bakanlar Kuruludur.

2- Bir adalet organının yetkisi kanuni düzenlemelerin veya diğer idari işlemlerin hukuka uygun olup olmadığına karar vermekten ibaretttir.

Bu hususladan sonra görev tazminatı konusuna gelecek olursak;

Görev tazminatı düzenlemesi, 375 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnameye, 631 sayılı KHK ile eklenmiştir. 631 sayılı KHK ile eklenen madde şu şekildedir:

"(A) bendi kapsamına giren ve temsil tazminatı almayan personelden,
1 - 7.000'den daha düşük göstergeler üzerinden makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlara, 15.000 gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulunca tespit edilecek gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenir.
2- Yukarıda sayılanların dışında kalanlardan en az beş hizmet yılını dolduranlara; hizmet sınıfı ve yılları, tabi oldukları personel kanunları, kariyerleri, kamu görevlerine giriş dereceleri ve öğrenim durumları birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle ve 10.000 gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulunca tespit edilecek gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenir.
3- (1) ve (2) numaralı alt bentlere göre ödenecek görev tazminatının uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri tespit etmeye çalışanlar ve emekliler için gösterge rakamları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir..."

Yukarıda yer verilen hükümde yer aldığı üzere bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmıştır. 2002/3546 sayılı Görev Tazminatı Ödenmesine İlişkin Karar Bakanlar Kurulu Kararına bakmak için tıklayınız.

Bu Bakanlar Kurulu kararı, yukarıda belirtilen kapsam maddesini daraltarak, en az beş hizmet yılını dolduranlara görev tazminatı ödenmesini hükme bağlayan Kanun Hükmünde Kararaname düzenlemesini dışarda bırakmıştır. İşte bu daraltma hakkında Danıştay'ca geçtiğimiz haftalar önemli bir karar verilmiştir. Danıştay, 2006/33589 sayılı Kararında, 10.01.2002 tarih ve 2002/3546 sayılı Görev Tazminatı Ödenmesine İlişkin Karar Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesi iptal edilmiştir.

"Görev Tazminatı Kararı Ne Anlam İfade Ediyor?" başlıklı dosyamız için tıklayınız.

Danıştay'ın kararında, sözkonusu KHK'nın, Bakanlar Kuruluna hangi personele ödeme yapılacağı konusunda bir yetki vermediğine dikkat çekilmiş ve Bakanlar Kurulunun KHK'da yer aldığı üzere iki kesime de (Hem makam veya yüksek hakimlik tazminatı alanlar hem de 5 yıldan fazla hizmeti olanlar) ödeme verilmesine imkan sağlayan bir düzenleme yapması gerektiği belirtilmiştir.

Danıştay İdari Dava Dairelerinin bu kararı temyiz üzerine verilen bir karardır. Karar, kesin kararı vermek üzere Danıştay Onbirinci Dairesine gönderilmiştir. Danıştay Onbirinci Dairesi bu kararı onaylayınca, şuan görev tazminatı almakta olan memurların görev tazminatı kesilecektir. Yeni bir düzenleme yapılmayıncaya kadar da, kimseye görev tazminatı verilmeyecektir.

Bakanlar Kurulu kararı bir KHK'ya dayandığı için, Bakanlar Kurulunun bu iptal kararına uygun olarak yeni bir düzenleme yapması gerekecektir. Bu düzenlemenin nasıl olacağına Bakanlar Kurulu, karar verecektir.

Mevcut bütçe imkanları çerçevesinde Bakanlar Kurunun takdir hakkını kullanarak, geriye doğru 5 yıllık hak kayıplarını içeren bir düzenleme yapması ve her bir memura 6-7 bin YTL ödeme yapması, şu aşamada mümkün görünmemektedir. Ancak, eğer kamu personel reformu gerekçe gösterilmeden yeni bir düzenleme yapılacak olursa bu düzenlemeden sadece polisler değil 5 yıl ve daha fazla hizmeti olan tüm memurlar yararlanacaktır. Fakat, kamu personel reformunun 2008 yılı hükümet programında yer alması, 5 yıl ve daha fazla hizmeti olanlara görev tazminatı ödenmesine imkan sağlayacak bir düzenleme yapılması ihtimalini azaltmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber