SSK'nın kuruluş kanunu hala yasalaşmadığından, ihtiyaç duyulan elemanlar alınamıyor

Haber Giriş : 19 Mayıs 2003 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK'nın kuruluş kanunu hala yasalaşmadığından, ihtiyaç duyulan elemanlar alınamıyor

Kuruluş kanunu olmayan Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı'nın (SSK) haziranda yapılacak 46. Genel Kurulu tehlikeye girdi. Kurumun TBMM komisyonlarında bekleyen kuruluş kanunu tasarısı bu ay sonuna kadar Meclis'ten çıkmazsa haziranda Genel Kurul toplanamayacak.

Yine Meclis'te bekleyen sosyal güvenlik ile ilgili tasarıların yasalaşmaması nedeniyle ihtiyaç duyulan elemanı alamayan SSK ve Bağ?Kur, personel ihtiyacını taşeron temizlik ve güvenlik şirketlerinden karşılıyor. Aileleriyle birlikte 35 milyon sigortalıya hizmet veren SSK ile yine aileleriyle birlikte 15 milyon serbest meslek sahibine hizmet sunan Bağ?Kur'un kuruluş kanunlarının çıkarılamaması nedeniyle hizmetler aksıyor.

Kurumun yeniden yapılandırılmasını düzenleyen 616 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edilmesi sonucu, SSK 1 Kasım 2001 tarihi itibarıyla kuruluş kanunu olmadan yönetiliyor. 3 yıl önce seçilen yönetim kurulu üyeleri, süreleri dolmasına rağmen kuruluş kanununun yasalaşmaması nedeniyle görevlerini sürdürmeye devam edecekler.

Bu arada, SSK ve Bağ?Kur'un sözü edilen kuruluş kanunları ile ilgili tasarılar komisyonlarda bekliyor. AKP hükümeti, bu kuruluş kanunlarını İş Kanunu Tasarısı'yla birlikte kanunlaştırmayı hedeflerken, Anayasa Mahkemesi'nin TBMM İçtüzüğü'nün temel kanunlarını görüşme usul ve esaslarını düzenleyen maddesini iptal etmesi nedeniyle beklemeye alındı. SSK'nın genel kuruluna kadar kuruluş kanunu çıkarılmazsa, yönetim kurulu üyelerinin konumu ile birlikte aldığı kararlar da hukuken tartışmalı hale gelecek.

Öte yandan, kurumların kuruluş kanunu olmadığından bütün atamalar vekalet usulü ile yapılıyor. Bu durum, kurum çalışmalarında güvensizlik ve yetkisizlik olarak ortaya çıkıyor. Bu anlayışla yapılan çalışmalar hizmetlerin aksamasına neden oluyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber