Saçları her gün sıcak suyla yıkamak zarar verir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, tüm dünyada etkisini sürdüren Covid 19 salgınıyla mücadelede maske ve fiziki mesafenin yanı sıra, hijyenin önemini bir kez daha hatırlatırken, saçlarını her gün yıkayanlara da çeşitli önerilerde bulundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Aralık 2020 23:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Saçları her gün sıcak suyla yıkamak zarar verir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, Covid 19 salgını döneminde kişinin görünüşünün en önemli parçalarından olan saçların her gün yıkanmaktan olumsuz etkilendiğini belirterek uyarılarda bulundu. Sık yıkanma sonucu saçlarda cansızlık, matlaşma, kırılma, dökülme, kepeklenme ve kaşıntı görülebildiğini ifade eden Dr. Erdoğan, saç yıkama sıklığının gün aşırı olması gerektiğini vurguladı.

Saçların her gün yıkanmasının saç derisinde bulunan ve saçı besleyen doğal yağ salgısına (sebum) zarar verdiğini anlatan Dr. Erdoğan, "Bu salgının azalması saçların kurumasına ve matlaşmasına yol açar. Bir müddet sonra saçlardaki bu kuruluğu azaltmak için saç diplerinde daha çok sebum üretilir ve saçlar yağlanmaya başlar. Saçlı deride yağ dengesi bozulur ve aşırı yağ üretimi saç derisinde kepek ve pullanma şikayetine yol açar. Bu nedenle saçları her gün yıkanmaktan kaçınmalıyız" dedi.

Kış döneminde havaların soğumasıyla duş suyu sıcaklığının artmasının da saçların kurumasına yol açtığına dikkat çeken Dr. Erdoğan, sıcak suyun saç diplerindeki sebumun parçalanmasına neden olarak saç tellerini kuruttuğunu, beslenmesinin bozulduğunu ve saçların matlaşarak dökülmelerin başladığını söyledi.

SAÇ YIKAMANIN KURALLARI

Saçların sağlıklı olması için yıkama sıklığına dikkat edilmesi, her gün şampuanlamak yerine iki günde bir şampuan yapılması, çok sıcak su kullanılmaması, saç tellerine nem verecek, doğal içerikli, sülfat ve paraben gibi kimyasallar içermeyen ürünlerin kullanılması, yağlı saç derisine sahip kişilerin şampuanlama sırasında saç derisine hafif masaj uygulamasının yararlı olacağını belirten Dr. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saçlar çok kuru olsa bile 5 günden fazla yıkamamazlık da yapılmamalı. Saç diplerinde biriken sebum, gözeneklerini tıkayarak saç derisinde kalıntı oluşturabilir ve saçın sağlıklı uzamasını bozup dökülmelere yol açabilir. Yanlış beslenmekten kaçınmak gerekir. Vücudun ve özellikle saç köklerinin beslenmesi için gerekli olan B, C, D ve E vitaminlerini ve bazı mineralleri yeteri kadar almayan kişilerin saçları zayıflar, dökülür. Aşırı yorgunluk ve stres, saç köklerinin kan akımı ve yağ dengesini bozarak, saçlarda incelme ve dökülmelere yol açar."

YANLIŞ BAKIM ÜRÜNLERİ SAÇA ZARAR VERİR

Sağlıklı saçlar için şampuan seçiminin çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Erdoğan, kalitesiz şampuanların saçı bozduğunu, matlaştırdığını, kuruttuğunu ve kırılmalarına neden olduğunu belirtti. Dr. Erdoğan, saç derisine uygun olmayan şampuan ve saç kremi kullanımının saç kökü ve saçlı deriyi bozarak dökülme, kepeklenme ve pullanmaya yol açtığını söyledi. Dr. Erdoğan, Ph değeri 5.5 olan biotin içerikli şampuanlar kullanılmasının doğru olacağını ifade etti.

Sık sık fön çektirmenin, maşa veya düzleştirici kullanmanın da saçları yıprattığına dikkati çeken Dr. Erdoğan, "Ayrıca saçları kuruturken fön ayarını en sıcakta kullanmayalım saç diplerine 15 cm uzaktan kurutalım" dedi.

EVDE DOĞAL SAÇ MASKELERİ YAPILABİLİR

Salgın döneminde sık yıkamaktan zarar gören saçları canlandırmak için doğal maskeleri de öneren Dr. Erdoğan, şunları söyledi:

"Evde yapabileceğiniz pratik saç bakım maskelerini haftada 1 kez uygulayarak saçınıza nem ve parlaklık kazandırabilirsiniz. Mesela bal ve zeytinyağı maskesi bunun için idealdir. 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 yemek kaşığı balı homojen kıvama gelene kadar karıştırıp saçlara uygulayın, ardından saçınızı bone veya streç filmle kapatın. 20 dakika beklettikten sonra bol suyla yıkayıp durulayın. Bir diğer doğal maske ise Hindistan cevizi yağı maskesi. Bunda da 5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını benmari usulü ısıtıp saç boy ve uçlarına sürün ve 20 dakika kapatın. Daha kolay arınmasını sağlamak için yıkamaya geçmeden saçlara önce şampuanla masaj yapıp suyla daha sonra yıkayın. Üçüncü maske ise avokado maskesi. Avokadoyu ezip bir yumurta sarısı ekleyerek iyice çırpın. Saçlarınız ıslakken saçlarınıza maskeyi uygulayın ve yarım saat sonra yıkayın. Bu üç maske de yıpranan saçları canlandırmaya yardımcı olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber