İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Okul servislerini veliler belirleyecek

Haber Giriş : 04 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, servis araçlarının belirlenmesi işini okul idarelerinin elinden aldı. Yeni eğitim öğretim döneminde okul sevris araçlarını okul aile birliği bünyesinde oluşturulacak dört kişilik komisyon belirleyecek.

İstanbul'da her eğitim yılı başında yaşanan servis aracı kargaşası bu yıl son buluyor. İçişleri Bakanlığı, yayınladığı bir genelgeyle servis araçlarının belirlenemesinde yaşanan kargaşaya son noktayı koydu. Yeni uygulamayla, okul aile birliği bünyesinde, öğrenci velilerince oluşturulacak 4 kişilik bir komisyon, servis aracı sahipleriyle velileri biraraya getirecek. Servis araçlarının kiralanmasında, öğrenci velileri ile servisciler arasında yapılacak hizmet akdi sırasında, okul müdürleri, taraf olamayacaklar. Bu kuruluşlar ancak, servis hizmetlerinin düzenli şekilde yapılıp yapılmadığını denetleyerek, tespit ettikleri aksaklıkları meslek odasına bildirebilecekler. İstanbul Servis Araçları İşletmecileri Derneği Okullar Sorumlusu Zeki Çömlekçi, yeni genelgeyle, servis araçı işletmeciliğinin yeni bir boyut kazanacağını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda, sevris araçlarının kiralanması sırasında, okul yönetimleri ile servisçiler arasında ortaya atılan çirkin iddiaların, kurumları yaraladığını vurgulayan Çömlekçi, "Yeni genelgeyle, bu kötü anlaşılmalar ortadan kalkacak. Veliler, çocuklarını taşıyacak servisleri kendileri belirleyecekler"dedi.

Trafiğe 15 bin servis aracı dahil olacak

Öğrenci servislerinin düzenli, disiplinli ve makul fiyatlarla yapılmasının öğrencinin eğitim ve öğretimine olumlu etki yapacağını belirten Çömlekçi, servis ücretlerinin pazarlık usulü velilerden oluşan okul aile birlikleri tarafından belirlenmesinin, hizmet kalitesini yükselteceğini kaydetti. Yeni eğitim öğretim yılının başladığı 13 Eylül Pazartesi günü İstanbul trafiğine 15 bin servis aracı çıkacak. İstanbul trafiğine dahil olacak servis araçları yaklaşık 1,5 milyon öğrenciyi evlerinden okullarına taşıyacak. Seyir halindeyken öğrencilerin can güvenlikleri servis işletmecileri tarafından sağlanacak. Öğrenci taşıyacak servis araçlarının 10 yaşından büyük olmaması mecburiyeti bulunuyor. Yine öğrenci servis araçları görev sırasında, bereberinde bir hostes bulundurmak zorunda. Öğrencilere araca inip binerken yardımcı olacak hostesin ise en az lise mezunu olma zorunluluğu bulunuyor.

Servis araçlarına sıkı denetim

Büyük kentlerde öğrenci servisi ve diğer toplu taşıma araçlarının sayılarının arttması, plaka tahdidini gündeme getirdi. Özel servis araçları, taşımakla yükümlü oldukları öğrencileri, aynı güzergahları kullanarak gidecekleri yere ulaştırmak zorunda. Servis araçlarının çalışması, minibüs ve dolmuşlardan farklıdır. Servis araçlarının daha güvenli çalışmalarını sağlamak için, bu araçlara yönelik denetimlerin sıklaştırılmasında fayda bulunuyor. Polis tarafından yapılacak denetimlerde, fazla öğrenci taşıyan veya evrakları eksik olan araçlar trafikten men edilecek.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber