Kan tahliline 'taşımalı' çözüm

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık ocaklarını aktif kullanabilmek için 'taşımalı tahlil sistemi' kurdu. Sağlık hizmetleri alanında ilk kez taşımalı sistemi kullanan müdürlük, sağlık ocaklarında hastadan alınan kan, idrar örneklerini bir merkezde toplayarak tetkiklerini yapıyor.

Yapılan tetkiklerin sonuçları, oluşturulan web sayfasıyla internet ortamından sağlık ocağındaki doktorlara ulaştırılıyor. Doktor, hasta ile ilgili sonuçlara göre tedavi şeklini uyguluyor ve ilaç yazabiliyor. Bu uygulamayla, hastanın tahlil sonuçları alınabiliyor. Böylece hastanelere yapılan sevkler azalırken, sağlık ocakları hastane gibi hizmet veriyor.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, hastalıkların teşhisinde gereken tahlillerin alınmasında sıkıntı yaşadıkları için taşımalı sistem kurduklarını anlatıyor. Çetinkara'nın verdiği bilgiye göre, taşımalı tahlil sistemi projesi ile bir sağlık ocağında merkez laboratuvarı oluşturuldu. Kayseri'deki 104 sağlık ocağından 35'i analiz merkezine tahlil örnekleri göndermeye başladı. Sağlık ocaklarında alınan kan örnekleri özel donanımlı 4 araçla laboratuvara taşınıyor. Tahliller yapıldıktan sonra sonuçlar bilgisayara aktarılarak internet ortamından sağlık ocağındaki doktorlara ulaştırılıyor. Doktorlar da tahlil sonuçlarını inceleyerek hasta için gerekli tedaviyi uyguluyor. Analiz merkezine günde ortalama 12 bin tahlil örneği geliyor. Kan örneklerinin önemli bir bölümü ayın gün tahlil edilirken, daha uzun süreli tahliller bir hafta içinde sonuçlandırılıyor. Taşımalı sistemle hastanelere olan talebin azaldığına dikkat çeken Çetinkara, hastanelere daha önce günde 12 bin hasta başvurusu yapıldığını, yeni uygulamayla birlikte başvuru sayısının 3 bine kadar düştüğünü söyledi. sağlık ocaklarından hastanelere yapılan sevklerin de yüzde 24'ten yüzde 3'e kadar düştüğünü belirtiyor.

Analiz merkezinde kurulan laboratuvarda eliza testinden hormon testlerine kadar, kanla ilgili testlerin büyük bir bölümü yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı bu uygulamayı diğer illerde de yapmayı planlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber