Çelik: 2008'de 5 bin araştırma görevlisi alınacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 15:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenim kredilerinin geri ödenmesine ilişkin, "Kesinlikle, hiçbir öğrenciye haciz gitmemektedir. Hiçbir öğrencinin bursundan dolayı, kredisinden dolayı kapısına icra gitmesi söz konusu değildir" dedi.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) 75. Olağan Genel Kurulu, YURTKUR Genel Müdürlüğünde yapıldı.

Bakan Çelik, yaptığı konuşmada ortak çabalarının yükseköğrenim gören öğrencilere sıcak, samimi ve şefkatli yuvalar sağlamak olduğunu belirtti.

Türkiye'de 115 üniversitenin bulunduğunu, 9 ilde üniversite olmadığını hatırlatan Çelik, "Hükümetimizin planlaması çerçevesinde buralarda uzun olmayan bir vadede üniversite kuracağız. Böylelikle Türkiye'nin 81 vilayetinde üniversitemiz olmuş olacak" diye konuştu.

Üniversite olan 72 ilde yükseköğrenim gören gençlere yuvalar oluşturmak zorunda olduklarını belirten Çelik, 78 il ve 84 ilçede 227 yurt bulunduğunu söyledi.

Bakan Çelik, yurtların yenilendiğini, yıldızlı oteller gibi öğrencilerin hizmetine sunulduğunu belirtti.

"Şu anda Türkiye'de zaruret derecesinde, 'şurada mutlaka şu kadar yatak bulunmalıdır', diyebileceğimiz il ve ilçe sayımız çok çok azdır" diyen Çelik, birçok yurdun kapasite altında çalıştığını ifade etti.

Öğrenci sayısındaki artışı dikkate alarak yurt yapmaya devam ettiklerini söyleyen Çelik, şu anda 42 yurdun inşaatının devam ettiğini, bu yurtların önemli bir kısmının yeni üniversitelerin kurulduğu illerde olduğunu belirtti.

"HİÇBİR ÖĞRENCİYE HACİZ GİTMEMEKTEDİR"

YURTKUR'da örnek bir yönetim anlayışının varlığından söz eden Çelik, YURTKUR YÖnetim Kurulunda öğretim üyelerinin, öğrencilerin söz sahibi olduklarının altını çizdi.

Bakan Çelik, öğrencilerin kredilerinin geri ödemelerini yapılandırdıklarını hatırlatarak, işe girene kadar öğrencilerin başvurması halinde kredi borcunun ertelendiğini söyledi. Çelik, "Kesinlikle hiçbir öğrenciye haciz gitmemektedir. Hiçbir öğrencinin bursundan dolayı, kredisinden dolayı kapısına icra gitmesi söz konusu değildir" dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar ucuz, hatta bedava yükseköğrenim uygulaması olmadığını belirten Çelik, "Şu anda öğrencilerimiz yurda aylık 66 YTL ödüyor. Bu 66 YTL'nin karşılığında biz ne yapıyoruz? Her gün sabah kahvaltısına, akşam yemeğine 3 YTL katkıda bulunuyoruz. Biz 22 gün bu parayı yatırıyoruz, dolayısıyla bu 66 YTL ediyor. Aslında verdikleri aldıkları birebir eşitleniyor. Bu hesabı yaptığımızda bizim kredi yurtlar kurumunun yurtları bedava" diye konuştu.

Hükümetleri döneminde 56 yurdun bitirildiğini anlatan Çelik, sosyal devletin gereğinin bu olduğunu belirtti.

Bakan Çelik, öğrenim kredisi ve harç kredisinin 2002 yılında 800 bin kişiye verildiğini ifade ederek, 2007 yılında da 1 milyon 300 bin kişiye verildiğini söyledi.

"5 BİN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ"

351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunun 6. maddesinin

c fıkrasını değiştirmeyi planladıklarını belirten Çelik, "Çünkü bu anlamsız hale geldi. İsteyen herkese ya burs ya kredi veriyoruz. Dolayısıyla bunun hükmü ortadan kalktı. Ama yasa maddesi olduğu için genel kurullarımızda bununla ilgili bir oylama yapıyoruz. Ama kesinlikle anlamsızdır" diye konuştu. Öğretim üyelerinin ücretlerinin yeterli olmadığının farkında olduğunu söyleyen Çelik, "2008 yılında üniversitelerimize 5 bin yeni araştırma görevlisi kadrosu tahsis edeceğiz. Bilimsel kalitenin artırılması için ücretlerin artırılmasının bir zaruret olduğuna ben de inanıyorum" dedi.

"TARİKAT GAZETELERİ"

Daha sonra yönetim kurulu üyeleriyle illerden gelen temsilciler öneri ve eleştirilerini dile getirdiler.

19 Mayıs Üniversitesi temsilcisi Prof. Dr. Süleyman Çelik, burs

miktarının artırılmasını ve yurt ücretlerinin düşürülmesini talep ettiğini söyledi. Çelik, YURTKUR'un Atatürk ilkelerine bağlı gençler yetiştirmek amacıyla kurulduğunu belirterek, "Ama bazı yurtlarımızda tarikat gazeteleri bedava dağıtılıyor. Bunların önüne geçilmesi gerekir" dedi. Bakan Çelik, bu sözler üzerine şöyle konuştu: "Üniversitelerde tarikat gazeteleri bedava dağıtılıyor gibi bir ifade kullandınız. Bilim adamları biliyorsunuz delile dayalı konuşur. Ben burada sizi bu gazetelerin ismini açıklamaya davet ediyorum. Eğer bir gazeteye tarikat gazetesi diyorsanız ve onun da ismini söylemiyorsanız siz birçok gazeteyi zan altında bırakırsınız. Bütün gazeteler Türkiye Cumhuriyetinin yasalarına göre faaliyetlerine devam ederler. Bildiğiniz böyle bir şey varsa, siz cumhuriyet aydını olarak cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunursunuz."

"GÖNÜLLERİ KAYNAŞTIRMA OPERASYONU"

Bakan Çelik, bu sene yeni proje başlatacaklarını söyleyerek, bunun gönülleri kaynaştırma operasyonu olacağını ifade etti. Çelik, şöyle konuştu:

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan 100 bin öğrenciyi 32 vilayete getireceğiz. Onlar, orada tatil yapacaklar. İlk ve ortaöğretim öğrencisinden söz ediyorum. Batı illerinden de 40-50 bin öğrenciyi doğuya götüreceğiz. Bu memlekette kardeşlik duygularını başka türlü temsil edemeyiz. Doğudan gelen her öğrencinin bir mihmandar arkadaşı olacak."

"88 BİN 239 ÖĞRENCİ YURTLARA YERLEŞTİRİLDİ"

YURTKUR Yönetim Kurulu Başkanı, Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.

Dr.Bektaş Açıkgöz ise kurumun 1962 yılından 2007 yılı sonuna kadar 2 milyon 690 bin 285 öğrenciye burs, öğrenim kredisi verdiğini söyledi.

Açıkgöz, 2007 yılında kredilerin geri dönüşünden 300 milyon YTL tahsilat yapıldığını ve bunun yıl sonuna kadar da 350 milyon YTL'ye ulaşacağını belirtti.

2008 yılı hedeflerinde hizmete açılacak yeni yurtlarla, kapasitenin 210

bine ulaştırılması olduğunu anlatan Açıkgöz, şunları söyledi:

"2007-2008 öğretim yılında başvuran öğrencilerden, öğretim yılı başı itibarıyla 88 bin 239 öğrenci yurtlara yerleştirilmiştir. 4 bin öğrenci ise kurum yurtlarında ücretsiz olarak barındırılmaktadır.

Yurtlarımızda ihtiyaca cevap verebilecek kapasitelerin yaratılması yanında, imkanlar ölçüsünde odalardaki yoğunluğun azaltılması, yurtların her yönüyle daha nitelikli duruma dönüştürülmesi çalışmaları da hızla sürdürülmektedir.

Tüm yurtlarda pamuk yastıkların elyaf yastığa dönüşmesi tamamlanmış olup, kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı ve niteliği daha iyi olan nevresim takımları yaptırılmış, battaniyelerin yerine elyaf yorgan kullanılmaya başlanılmıştır." Konuşmaların ardında yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi için gizli oylamaya gidildi. Oylama sonucunda, üniversiteleri temsilen Prof. Dr.

Bektaş Açıkgöz, Prof. Dr. Nafi Baytorun, Prof. Dr. İbrahim Özen, öğrencileri temsilen Gazi Üniversitesi'nden Elif Ekinci, Milli Eğitim Bakanlığını temsilen MEB Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık seçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber