Engelli feryadı: Bizi bir gün değil, her gün hatırlayın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıları 8.5 milyonu aşana engelliler dün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla seslerini duyurmaya çalışırken, TBMM Başkanı Köksal Toptan, ihtiyaçları olan yasal düzenlemelerle ilgili açık çek verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da engellilere dönük eğitimin altyapısını zenginleştirmeye yönelik adımlar attıklarını söyledi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu başkanlığında, uluslararası alanda başarılı engelli sporcu ve sivil toplum örgütü yöneticilerini dün Meclis'te kabul eden Köksal Toptan, engellilere eğitimin önemini anlattı. AKP Milletvekili Lokman Ayva'yı örnek gösteren Toptan, Ayva'nın, Çubukçu ile Meclis'i saatlerce çalıştırarak, 'dünyanın en modern' Engelliler Yasası'nı çıkardığını belirtti. Toptan, "TBMM olarak bu alanda ne yapmak gerekiyorsa hepsini yapmaya hazırız. Siz bize yol gösterin, şu yasal eksiklik var diyeceksiniz, biz de yapacağız" diye konuştu.

Bakan Çubukçu ise Türkiye'nin özel eğitimde azımsanmayacak rakamlara ulaştığını anlattı. 'Benden sonra çocuğun ne olacak' kaygısını sona erdirdiklerini söyleyen Çubukçu engelliler konusunda mesafe kat edilemeyen tek alanın istihdam olduğunu ifade etti. Çubukçu ve beraberindeki heyet, Anıtkabir'i de ziyaret etti. Anıtkabir Komutanlığı tarafından, engellilerin mozoleyi rahatça gezmeleri için, merdivenlere yapılan özel asansörlere rağmen, ziyaretçi sayısı çok olduğu için sıkıntı yaşandı. Tekerlekli sandalyeleriyle Anıtkabir'in basamaklarını çıkmakta güçlük çeken engelli öğrencilere, öğretmenleri ve görevliler yardımcı oldular.

AKP'li Ayva ve Bakan Çubukçu'yla akşam 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programına katılan Başbakan Erdoğan ise, engellilere yönelik mesleki eğitim verilerek iş sahibi olmalarının sağlanmasıyla ilgili 'Gökkuşağı Projesi'ni örnek gösterdi. Erdoğan engelli sporculara plaket verdiği etkinlikte, "Geçen yıl başlattığımız büyük bir sosyal sorumluluk kampanyası olan Gökkuşağı Projesi ile engelli kardeşlerimize dönük eğitim altyapısını ve kalitesinin zenginleştirilmesini ve artırılmanı sağladık" dedi.

İşsiz üniversitelinin sitemi

Adana'da 100 kişilik grup koltuk değnekleri, akülü arabalarıyla Atatürk Caddesi'nde gösteri yaparken, aralarında bir de işsiz üniversite mezunu vardı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu 25 yaşındaki Aynur Göktaş, devletten iş istedi. Üç yaşında geçirdiği çocuk felcinden dolayı engelli olduğunu söyleyen Göktaş, "Engelliler olarak yılda bir kez değil, her zaman hatırlanmak istiyoruz. Önemli olan yasaların çıkması değil bunların uygulanmasıdır" diye konuştu.

Hakları için yürüdüler

İstanbul'da da Türkiye Sakatlar Derneği'nin Taksim'deki danslı müzikli etkinliğinde bir araya gelen engelliler, 'Engelleri ortadan kaldırıyoruz dediğiniz, engellileri ortadan kaldırmak mı?' yazılı pankartlar açtı. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, "Her yıl bıkmadan taleplerimizi duyurmaya çalışıyoruz. Herkesle eşit ve insan gibi yaşamak istiyoruz" dedi. Boyraz, okullara gidemediklerini ve eğitim alamadıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber