Sosyal sigortalar tasarısı yarın komisyonda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 13:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda yarın görüşülmeye başlanacak.

TBMM Sağlık Komisyonunun gündemine aldığı tasarıya göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayına göre açıklanan TÜFE'ye, o yılın büyüme hızının yüzde 25'i eklenerek hesaplanacak.

Vatandaşlar, ayakta tedavide doktor ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ilaçlar ile protez gibi iyileştirme araç gereçleri için ise yüzde 10-20 oranlarında katılım payı ödeyecek.

Kamuoyunda "yıpranma hakkı" olarak bilinen "fiili hizmet zammı" yeniden düzenlenecek. Gazeteci, postacı ve infaz koruma memurlarında daha fazla prim ödeme karşılığında uygulanan fiili hizmet zammı kaldırılacak. TSK, Emniyet ve MİT personelinin yıpranma hakkı korunacak.

Kurşun izabe (eritme) fırınlarında, biriken kuru tozları kaldırma işlerinde çalışanların her 360 günlük sigortalı çalışma süresine 90 gün, diğer kurşun ve arsenik işleri ile cam fabrikalarında çalışanlara 60 gün fiili hizmet zammı uygulanacak.

TBMM üyeliği sona eren milletvekillerinden, emeklilik şartlarını taşımadığı için aylık bağlanamayanlara her ay temsil tazminatı ödenecek. Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber