Halkbank, Avantaj kartla işbirliği yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Halkbank'ın başarılı bir halka arz gerçekleştirdiğini belirterek, "Bundan sonraki yol haritası ile ilgili bugün netleşmiş herhangi bir yol haritası bulunmamaktadır" dedi.

Halkbank ve HSBC Bank arasında, Advantage kart konusunda işbirliği anlaşmasının imzalandığı törende konuşan Aydın, 2005 yılından sonra bireysel bankacılığa ağırlık verme kararı aldıklarını ve kredi kartlarını da bundan ayrı tutmanın mümkün olmadığını belirtti.

Aydın, kredi kartı konusunda kendi markalarını yaratma ya da mevcut markalardan biriyle işbirliği yapma seçeneklerini maliyet ve süre açısından değerlendirdiklerinde, mevcut bir marka ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini ve bu çerçevede Advantage Kartı seçtiklerini aktardı.

Aydın, "Halkbank halen 1 milyon adet kredi kartına sahiptir. Bu kredi kartlarının aktiflik oranı yüzde 40 civarında. Bu birliktelikle birlikte kredi kartlarında ciddi artış bekliyoruz. Sadece adetsel bir artıştan ziyade aktiflik oranında da ciddi bir artış olmasını bekliyor ve umuyoruz" diyen Aydın, kredi kartı sayılarını 2009 yılına kadar 2 milyona çıkarmayı umduklarını belirtti.

Bayrama kadar mevcut Halkbank kredi kartlarının, üye iş yerlerinde Advantage kartın bütün özelliklerini taşıyacağını, 2008 yılının Mart ayına kadar da mevcut kartların Advantage kart ile değiştirileceğini söyleyen Aydın, Advantage kartın bilinirliği, üye iş yeri potansiyeli ve Halkbank'ın dağıtım kanalları sayesinde bu alanda bir sinerji yakalanacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

-"HALKBANK DA ALTERNATİF MEVDUAT KAYNAKLARINDAN YARARLANACAK"-

Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Aydın, Halkbank'ın özelleştirilmesine ilişkin süreç konusunda, bankanın yüzde 24,98'lik kısmının halka arz edilmiş olduğunu, Avrupa'da bir fon tarafından "en iyi halka arz" seçildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Halkbank başarılı bir halka arz gerçekleştirdi. Bundan sonraki yol haritası ile ilgili bugün netleşmiş, deklare edilmiş, açıklanmış herhangi bir yol haritası bulunmamaktadır. Bu yol haritasını açıklayacak merci, Özelleştirme Yüksek Kurulu'dur. O karar alındığı zaman gereği neyse, onu yaparız. Bu arada normal bankacılık işlemlerini yapmaya devam edeceğiz."

Aydın, finansal, hukuksal ve yapısal olarak özelleştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Halkbank'ın ilk 9 aydaki performansına bakıldığında 2007 yılı için koyduğu hedeflerin büyük kısmını gerçekleştirdiğini söyleyen Aydın, aktiflerde kredilerin payını sektör ortalamasının üzerinde artırdıklarını, hem aktif hem pasif tarafında tabana yaygın bir işlem yelpazesi oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Aydın, pasif tarafında diğer bankaların mevduata alternatif kaynaklar yarattığını, çeşitli sendikasyon kredileri aldıklarını hatırlatarak, Halkbank'ın da bu alternatif kaynaklardan yararlanacağını söyledi.

Bir KOBİ bankası olarak rekabetin arttığı bu alanda şubeye müşteri beklemek yerine müşterinin ayağına gittiklerini aktaran Aydın, 2 ay önce 900 kişiyi işe aldıklarını, bu işe alımların önemli bir kısmının satış ve pazarlama bölümlerine yapıldığını belirtti.

Şu anda agresif bir şube açma politikaları olmadığını İstanbul'da yeni gelişen bölgelerde ve Anadolu'da geçmişte bulunup kriz döneminde çıktıkları yörelerde şube açma çalışmaları yürüttüklerini, şu andaki 554 şubelerine yıl sonuna kadar 14, 2008 sonuna kadar da 30 şube eklemeyi planladıklarını dile getirdi.

-"ÖLÇEK EKONOMİSİ İLE MÜŞTERİYE DAHA FAZLA AVANTAJ..."-

HSBC Bank Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Piraye Antika ise bu işbirliğinin bir kazan-kazan ilişkisi olacağını belirterek, her bankanın aynı hizmeti değişik markalarla yeniden tanıtmasının, bunun için gerekli altyapıyı yeniden hazırlamasının çok mümkün olmadığını, bu çerçevede güçlü olunan alanlarda bankalar arası işbirliklerinin yapılabildiğini dile getirdi.

Antika, bankaların bu şekilde ölçek ekonomisi yakalayabildiğini belirterek, 2002 yılında HSBC Bank'a katılan Advantage kartı 3 yıldır sadece bir HSBC kart olmak yerine bir pazarlama platformu olarak konumlandırdıklarını kaydetti.

Antika, şu anda 80 bin üye iş yeri, 2,6 milyon HSBC Advantage kart bulunduğunu, bu yeni işbirliği ile 1 milyonu aşkın Halkbank Advantage kart sahibi olacağını belirtti.

Antika, kazan-kazan ilişkisine ilişkin bir soru üzerine HSBC'nin bu alanda yapmış olduğu altyapı yatırımının daha yüksek kapasite ile kullanılacağını, Halkbank'ın bu alanda yapacağı yatırım masrafından kurtulmuş olacağını, iş yerlerinin kart sahibi sayısının 1 milyonu aşması nedeniyle ciro artışı sağlayacağını, bu şekilde yaratılacak ölçek ekonomisinin müşteriye ileride daha avantajlı koşullar sunulmasına katkı sağlayacağını anlattı.

HSBC'nin Halkbank özelleştirmesiyle ilgili bir çaba içinde olup olmadığı konusunda ise "HSBC yerel yönetimi olarak, şu anda gündemimizde özelleştirme ya da banka satın alma planı yok" diyen Antika, şu anda organik büyüme planlarına odaklandıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından HSBC Bank ve Halkbank arasında Advantage markasında yapılacak işbirliğine ilişkin işbirliği anlaşması imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber