Turkcell, bu kez sıkıştı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Aralık 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TK Başkanı Acarer'e göre numara taşınabilirliği sayesinde abonelerin operatörünü seçerken hizmet kalitesi, tarife konusunda daha seçici olabileceğini söyledi.

Cepte numara taşıma Eylül 2008'de olacak

OLCAY AYDİLEK ANKARA

TK Başkanı Acarer, altyapı çalışmalarının sürdüğü numara taşımanın cep telefonu için Eylül 2008'de, sabit hatta da 2009'da yapılacağını söyledi..

Danıştay 13'üncü Dairesi'nin, Turkcell'in açtığı davada, numara taşınabilirliği yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması istemini reddetmesi Telekomünikasyon Kurumu'nu sevindirdi. Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, SABAH'a yaptığı açıklamada, söz konusu kararın sektörü ve tüketicilere etkisini değerlendirdi. Numara taşınabilirliğini sağlayacak altyapıyı kurmak üzere GSM operatörlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Acarer, bu karar sonrasında kendilerinin de altyapı için çalışmalara hız vereceği mesajını verdi. TK'nın numara taşınabilirliği için kuracağı altyapının masrafının Avea ve Vodafone tarafından karşılanacağı öğrenildi. Kurum yetkilileri, Avea ve Vodafone'un 'biz gerekli alt yapıyı kurarız. Size de hibe ederiz' dediğini aktardı. Sistem ve altyapının Mart 2008'e kadar kurulması hedefleniyor. Acarer, uygulamanın ne zaman başlayacağı yönünde en çok merak edilen soruyu da şöyle yanıtladı: "Cep telefonunda 2008 Eylül ya da en geç ekim başında; sabit telefonda 2009 mart ayında numara taşınacak." Bu uygulamayla birlikte halen herhangi bir operatörden hizmet alan bir abone, sahip olduğu numara bloğunu hiç değiştirmeden başka bir operatöre geçebilecek. Uygulama, operatörler arası geçişi hızlandıracak. Aboneler, operatörünü seçerken hizmet kalitesine ve çeşitliliğine, tarifelere bakacak.

REKABET GETİRECEK

Başkan Acarer, numara taşınabilirliği uygulamasının, cep telefonu sektöründe rekabeti artıracağını vurguladı. Rekabetle birlikte hizmet kalitesinin artması, görüşme ücretlerinin de düşmesi bekleniyor. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma istemini reddetmesiyle sektörde dört gözle beklenen üçüncü nesil (3G) ihalesini nasıl etkileyeceği gündeme geldi. Acarer, eylülde yapılan 3G lisans ihalesinin Turkcell'in tek katılımcı olması nedeniyle iptal edildiğini anımsatarak, "İhaleyle ilgili yeni stratejiyi siyasi irade belirleyecek. Biz de siyasi iradenin verdiği kararı yürütme olarak uygulayacağız" dedi. Turkcell, TK'nın 1 Şubat'ta yayımladığı mobil numara taşınabilirliği yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. Danıştay 13'üncü Dairesi, yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Daire, istemi esastan görüşecek.


Turkcell: Davadan vazgeçebiliriz değerlendirme aşamasındayız

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay'ın 13. Dairesi tarafından reddedilmesine ilişkin olarak, "Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz" dedi. Ciliv, 5. Uluslararsı Finans Zirvesi sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Danıştay'ın numara taşınabilirliği konusunda aldığı kararı değerlendiren Ciliv, "Biz her zaman devletin, hukukun kararlarını son derece saygıyla karşılıyoruz. Bu yüzden, kararları anında uygulamaya geçireceğiz" diye konuştu.

'BİRAZ BEKLEMEK GEREK'

Ciliv, "Davadan vazgeçmeyi düşünebilir misiniz?" yönündeki soruya "Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz. Durumu değerlendiriyoruz. Esasında bu dava hakkında bir yorumda bulunmak mümkün değil. O yüzden biraz beklemek gerekiyor" şeklinde yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber