4 polisi şehit eden teröriste 5 müebbet ile 84 yıl hapis cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2007 18:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Batman'da devriye görevi yapan polis otosuna yönelik gerçekleştirilen ve 4 polis memurunun şehit olması, 5'i polis memuru biri bekçi 6 güvenlik görevlisinin de yaralanması eylemine katıldığı gerekçesiyle yargılanan terör örgütü PKK üyesi Aydın Tutak, 5 ayrı müebbet ile 84 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanık Aydın Tutak hazır bulundu.

Sanık Tutak, İstanbul'da yakalandıktan sonra, hiçbir baskı altında kalmadan özgür iradesiyle güvenlik güçlerine yardımcı olduğunu belirterek, "Batman'da birçok eylem, güvenlik güçlerine yaptığım yardımlarla engellenmiştir" dedi.

Sanığın, "etkin pişmanlık" talebini reddeden mahkeme, verdiği kısa bir aranın ardından kararını açıkladı.

Mahkeme, sanık Tutak'ı, TCK'nın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçu ile şehit ettiği her polis memuru için TCK'nın "Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve tasarlayarak kasten adam öldürme" suçundan toplam 5 kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Sanığın yargılama sırasındaki davranışlarını dikkate alan mahkeme, verdiği cezayı indirim yaparak toplam 5 müebbet hapis cezasına dönüştürdü.

Mahkeme, ayrıca sanığa olayda yaralanan 5'i polis memuru biri bekçi 6 güvenlik görevlisi için de toplam 79 yıl 2 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, sanık Tutak'ın, olayda "Ruhsatsız nitelikli silah taşımak" suçundan 4 yıl 2 ay, "Kamu malına zarar verme" suçundan da 10 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

IRAK'IN KUZEYİNDEKİ KAMPTA EĞİTİM GÖRDÜ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının sanık Aydın Tutak hakkında hazırladığı iddianamede, sanık Tutak'ın 2001 yılında terör örgütüne katıldığı, Irak'ın kuzeyindeki örgüte ait Haftanin kampında askeri ve siyasi eğitim gördüğü belirtilmişti.

Terör örgütünün "Gabar" sorumlusu "Hakkı" kod adlı İskan Akyüz'ün talimatı üzerine Batman'daki eylemi gerçekleştirmek için 3 teröristin görevlendirildiği kaydedilen iddianamede, sanık Tutak'ın eylemi anlatan şu ifadelerine yer verilmişti:

"Eylem için görevlendirilen 2 örgüt üyesiyle birlikte Batman'a gidip gerekli bağlantıları kurduk. Eylemle ilgili keşif yaptık. Bir motosiklet temin edildi. 'Cotkar' adlı örgüt üyesiyle birlikte eylem yerine yarım saat öncesinden gittik. 'Cotkar' bana güvenmediğini belirterek, arkamda durdu. Onun talimatı üzerine polis otosuna ateş ettik. Daha sonra motosikletle olay yerinden ayrıldık." İddianamede, ayrıca sanık Tutak'ın kendisinden devamlı eylem istenmesi üzerine örgütten kaçıp İstanbul'daki yakınlarının yanına yerleştiğini, eylemden dolayı da çok pişman olduğunu ifade ettiği belirtilmişti.

İSTANBUL'DA YAKALANMIŞTI

İddianamede, İstanbul Esenler'de bir yakınının evinde gizlenirken düzenlenen operasyonla yakalanan sanık Tutak'ın ifadeleri doğrultusunda, Mardin ve Batman'da terör örgütü üyelerine ait sığınak ve çok sayıda patlayıcı madde ile mühimmatın ele geçirildiği bildirilmişti.

OLAY

Batman'da 6 Mart 2006 tarihinde, İpragaz Mahallesi'nde devriye görevi yapan polis otosuna teröristlerce düzenlenen silahlı saldırıda, polis memurları Mehmet Emin Keskin, Cem Genç, Hacı Alkan ve Süreyya Kınay şehit olmuş, polis memurları Ekrem Keleş, Ali Köse, Cevdet Kaptı, Ayhan Sökmen ve Yaşar Bulut ile bekçi İhsan Malay yaralanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber