İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Geç ödenen elektrik faturasında, gecikme cezası bütçeden ödenebilir mi?

Sayıştay Başkanlığı, elektrik tüketim bedelinin geç ödenmesinden dolayı oluşan gecikme bedelinin kamu bütçesinden karşılanamayacağını ancak olayda Belediyenin nakit sıkıntısından dolayı ödememe yapılmamış olmasından dolayı kamu zararı oluşmadığı belirtildi.

Haber Giriş : 11 Şubat 2021 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Geç ödenen elektrik faturasında, gecikme cezası bütçeden ödenebilir mi?

Sayıştay 3. Dairesinin 17.11.2020 Tutanak tarihli kararı.

Elektrik tüketim bedellerinin .... A.Ş.'ye zamanında ödenmemesinden kaynaklanan gecikme cezalarının Belediye Bütçesinden karşılanması sonucu .... TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler incelenmiştir.

14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12 nci maddesinde;

"Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır."

denilmektedir.

10.02.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması olarak tanımlanmıştır.

Ancak, .... Belediyesine ait elektrik tüketim bedellerinin süresinde ödenmemesine ilişkin olarak kamu görevlilerinin herhangi bir kasıt, kusur ya da ihmalinin bulunmadığı, söz konusu gecikmenin, savunma ekinde gönderilen banka hesap özetinden de görüldüğü üzere Belediyenin nakit sıkıntısından kaynaklandığı, dolayısıyla da ödenen gecikme cezalarının 5018 sayılı Kanunun 71 inci maddesi uyarınca kamu zararı olarak nitelendirilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, rapora konu edilen toplam .... TL tutarındaki ödeme için ilişilecek husus bulunmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber