Kuzey Irak'ta sınırı yeniden çiziyoruz

Irak'ın kuzeyinde üst üste gerçekleştirilen operasyonlarla sınırdan aşama aşama kilometrelerce derinliğine inildi. Sarp kayalıklar, stratejik tepeler, dağ yamaçları TSK'nın kontrolüne geçti.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 20 Şubat 2021 06:50, Son Güncelleme : 20 Şubat 2021 07:41
Kuzey Irak'ta sınırı yeniden çiziyoruz

Yaklaşık 40 yıldır PKK ile mücadele eden Türkiye, terörle mücadelede bir süredir farklı bir strateji izliyor. Kuzey Irak'ta üst üste yapılan Pençe 1-2-3, Pençe Kaplan, Pençe Kartal 1 ve 2 Harekatlarıyla örgütün yığınak, barınak, lojistik yollarına darbe vurulurken sınırdan aşama aşama kilometrelerce derinliğine inildi. Sarp kayalıklar, stratejik tepeler, dağ yamaçları, hakim tepeler TSK'nın kontrolüne geçti. Son harekatla birlikte bu hakimiyet daha da arttı. Terör örgütü hareket edemez hale getirildi. TSK, buralarda terörle mücadelede izlediği 'yeni konseptle' son teknoloji ile donatılan askeri üsler kurarak, bölgeye konuşlandı. Bölgede tam kontrol sağlayan TSK, Kuzey Irak'tan 32 kilometre içeri girerek Türkiye-Irak sınırını dağlık alanlardan düz ovaya çevirdi.

TERÖRDEN TEMİZLENEN YERLERE TSK KONUŞLANIYOR

Daha önce terörden temizlenen yerlerden çekilen Mehmetçik, bu defa o bölgelere konuşlanıyor. Böylelikle hem teröristlerin yeniden o bölgelere yerleşmeleri engellenirken hem de sınırın diğer tarafındaki stratejik noktaları ele geçirmiş oluyor. Arazide stratejik üstünlüğün TSK'ya geçtiği yerlerde keşif gözetleme açısından daha iyi görüş imkanı sağlanıyor. Teröristlerin sınır hattından Türkiye içine sızmalarının önüne geçiliyor.

ÜSLER, SON TEKNOLOJİYE SAHİP MİLLİ SİSTEMLERLE DONATILDI

Stratejik noktalara son teknoloji ile kurulan modüler üsler sayesinde ise keşif, gözetleme faaliyeti yürütülüyor. PKK'nın attığı her adım yakından izleniyor. Herhangi bir durumda anında müdahale ediliyor. Gelişmiş en son silah sistemleri ile donatılan üs bölgeleri; havan atışlarına karşı güçlendirilmiş yapıda taşınabilir hayat üniteleri, balistik koruma sistemleri, alarm, emniyet ve ikaz sistemlerine sahip. Ayrıca SARP uzaktan komutalı silah sistemi, GERGEDAN sabit tesis koruma sistemi, ŞAHİNGÖZ termal kameralar, ACAR kara gözetleme radarı, telsiz ve İHA'lara karşı karıştırma cihazı bulunuyor. Üsler, 360 derece etrafını gören termal kameralar, sismik mayınlar ve gergi sistemi ile kontrol edilen tel çitlerle çevrili. Ayrıca üs bölgelerinin birbirleriyle bağlantısı bulunuyor.

İHA VE SİHA'LAR SAYESİNDE BAŞLARINI ÇIKARAMIYORLAR

Ayrıca son yıllarda yerli ve milli İHA ve SİHA'lar da operasyonlarda önemli bir rol oynuyor. Gözetleme ve keşif faaliyetleriyle TSK'ya büyük kolaylık sağlayan silahlar, nokta operasyonlarıyla PKK'nın elebaşlarını yok etme imkanı sağlıyor. Askeri ve teknolojik alanlardaki gelişmeler sayesinde PKK'ya ağır darbe vuruldu. İHA ve SİHA'lar PKK'nın yurt içi ve sınır ötesindeki eylem kabiliyetini sınırladı.

37 ÜSSÜMÜZ VAR

Mehmetçiğin gerçekleştirdiği Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan Operasyonlarıyla Irak'ın kuzeyinde birçok noktada terör örgütü PKK'nın gücü kırıldı. Kuzey Irak'a düzenlenen her harekatın ardından bölgede askeri üsler kuruldu ve her sınır ötesi operasyonda üslerin sayısı artırıldı. Halihazırda TSK'nın, Kuzey Irak'ta son teknoloji ile donatılmış 37 üssü bulunuyor.

AŞAMA AŞAMA SINIRDAN 32 KM DERİNLİĞE GİRDİK

2019'da Kararlılık Harekatı şeklinde Kuzey Irak bölgesine yapılan operasyon sonucunda Türk ordusu, Hakurk'un belli bölgelerine askeri üs kurdu.

Kararlılık Harekatı'nı, Pençe Operasyonları serisi izledi. Sınır hattında 10-15 km derinliğinde olan bölgelere harekat icra edilerek TSK buralara yerleşti.

Pençe Operasyonu dahilinde Hakurk-Metina bölgesindeki teröristlere yönelik düzenlenen harekatlarda PKK'nın ideolojik eğitimlerinin verildiği bir kamp, yerle bir edildi. TSK burada da kontrolü sağladı.

2019 içinde ayrıca Pençe-2 Harekatı ile Türkiye sınırından 15-20 km güneyinde Irak tarafına geçildi. Aynı yıl Pençe-3 Harekatı'nda ise Irak'ın kuzeybatısındaki Sinat-Haftanin bölgesine girildi. Pençe-3 ve Pençe Kaplan ile TSK, sınır hattından yaklaşık 32 kilometre derinliğe ulaştı.

Son yapılan Pençe-Kapan ve Pençe Kartal Operasyonlarında ise Mahmur, Sincar Dağı ve Kandil dağı eteklerindeki teröristler etkisiz hale getirildi. Gara'nın doğusunda kalan bütün stratejik noktalar PKK terör örgütünün tamamen temizlenerek TSK'nın kontrolüne geçti.

SELÇUK BÖKE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber