Normalleşme öncesi dört ilden yeni yasak kararları

'Normalleşme' adımlarının atılacağı 1 Mart tarihi öncesi dört ilden yeni yasak kararları geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2021 18:57, Son Güncelleme : 25 Şubat 2021 18:58
Normalleşme öncesi dört ilden yeni yasak kararları

KAYSERİ

Kayseri İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından alınan kararla sinema salonları 1 Nisan'a kadar kapatıldı.

Hıfzıssıhha Kurulu 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddelerine istinaden kentte alınacak tedbirleri görüşmek üzere Vali Şehmus Günaydın başkanlığında İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerinin iştiraki ile toplandı. Toplantıyla ilgili yapılan açıklamada; "İçişleri Bakanlığı'nın 18/11/2020 tarih ve 19161 sayılı Genelgesi doğrultusunda; kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken yeni kurallar ve önlemler belirlenmiş ve bu kapsamda sektörün talebi doğrultusunda sinema salonlarının faaliyetlerinin de 31/12/2020 tarihine kadar durdurulması kararlaştırılmış, bilahare yine İçişleri Bakanlığı'nın 30/12/2020 tarih ve 21751 sayılı Genelgesi doğrultusunda da bu süre 1 Mart 2021 tarihine kadar uzatılmıştı. Gelinen aşamada gerek sektörün bu yöndeki talepleri gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonucunda; salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 1 Nisan 2021 tarihine kadar ara verilmesine, yukarıda alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılmasına oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.

TUNCELİ

Tunceli İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda her türlü basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting gibi eylem ve etkinliklerin 30 gün süreyle yasaklandığı bildirildi.

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, "Dünya Sağlık Örgüyü tarafından 'Pandemi' olarak ilan edilen Covid-19 salgını ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun önerileri, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının toplum sağlığı ve kamu düzen açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla yeni kısıtlama ve tedbir kararları alınarak uygulamaya geçirildiği, Tunceli il sınırları içerisinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine dair uluslararası sözleşmeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlar kapsamında, genel sağlığın korunması, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, şut işlenmesinin ve şiddet olaylarının önlenmesi temel hak ve hürriyetlerin korunması amacıyla, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17. Ve 19. Maddeleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 11/A ve 11/C maddeleri, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri ile İl Hıfzıssıhha Meclisince alınan kararlar kapsamında Valilik ve Kaymakamlık Makamının uygun göreceği etkinlikler, basın açıklamaları, kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre, yapacakları programlar, spor faaliyetleri, bilimsel, ticari ve ekonomik amaçla yapılan etkinlik ve toplantı hariç olmak üzere, her türlü basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık hava toplantısı, protesto eylemi, oturma eylemi, açlık grevi, stant açmak, imza kampanyası, konser, şenlik, el ilanı bildirisi, broşür dağıtmak, afiş, poster asmak, meşale yakma ve taşıma, konferans vb. tüm eylem ve etkinliklerin 26/02/2021 günü saat 00.01 ile 27/03/2021 günü saat 23.59'a kadar 30 gün süreyle yasaklanmıştır" denildi.

SAKARYA

Sakarya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında olağanüstü toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, vaka artışlarının önüne geçilmesine yönelik yeni kararlar aldı.

Bu doğrultuda, kent genelinde düğün, nişan, nikah, kız isteme gibi etkinliklerin yanı sıra tüm spor salonlarının faaliyetlerinin 1 Mart'tan itibaren 15 gün süreyle yapılmamasına karar verildi. Sinema salonlarının faaliyetlerine verilen ara da 1 Nisan'a kadar uzatıldı.

Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğünce hazırlanan afişlerin tüm belediyeler tarafından bilbordlara asılması sağlanacak. OSB ve küçük sanayi sitesi gibi iş yerlerinde Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulaması yapılacak.

Kentte görev yapan tüm muhtarlara, Kovid-19 ile mücadele için alınan karar ve tedbirlerin takibi ve uygulanmasında tam yetki ve sorumluluk verildi.

Apartman, site gibi yerleşim alanlarındaki bir araya gelinen ortak kullanım alanları (sosyal tesis, kapalı kamelya), ortak oturma mekanı şeklinde kullanılan mekanların kapatılması kararlaştırıldı.

Evlerde gün, mevlit, taziye, kutlama veya buna benzer insanların bir araya gelmesine neden olan etkinlik ve buluşmaların yasaklanması hükmüne titizlikle riayet edilmesi karara bağlandı.

Kararlara uymayanlar hakkında, ilgili kanun maddeleri gereğince idari ve adli işlem uygulanacak.

SAMSUN

Samsun'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının azaltılması için kalabalık caddelerde HES kodu uygulaması başlatıldı.

Vali Zülkif Dağlı ve protokol üyeleri, başlatılan HES kodu uygulamasıyla ilgili Cumhuriyet Meydanı ve Mecidiye caddelerinde denetim yaptı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Vali Dağlı, Sağlık Bakanlığının verileri doğrultusunda Samsun'un Türkiye'de en çok vaka artışı yaşanan 4'üncü kent olduğunu hatırlattı.

Samsun'da vaka artışının epey yükseldiğine işaret eden Dağlı, "Mücadeleyi elden bırakmayacağız, aynı şekilde devam edeceğiz. Kaymakamlar sahada, emniyet, jandarma ekiplerimiz sahada, yerel yönetimlerimiz sahada, yine muhtarlarımızı aktif olarak görevlendirdik. Hatta diyanet görevlilerinden cuma günleri yardım alıyoruz. Mücadelemiz devam edecek." dedi.

Koronavirüsle mücadelede taviz vermeyeceklerinin altını çizen Dağlı, "Özellikle birkaç ailenin bir araya gelmesi. Ayrıca cenazelere 30 kişi ile sınırlandırılmasına rağmen çok yoğun şekilde katılım olması. Yine kenttin ana arterleri ve merkezi yerlerinde hala yoğunluğun devam etmesinden bulaşın artığını ve ne dereceye geldiğini gördük. Bu durumda denetimlerimizi daha da artırıyoruz. Bundan sonra taviz vermeyeceğiz kesinlikle." ifadelerini kullandı.

- Caddelerde kalabalıkların oluşması engellenecek

Vali Dağlı, bulaşın azalması için çeşitli önlemler aldıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Mecidiye, Saathane gibi vatandaşların yoğun olduğu yerleri yerel yönetimlerle birlikte kapatmak suretiyle HES kodu uygulaması yapacağız. Buralarda fazla kalabalıkların oluşmasını mutlaka engelleyeceğiz. Aşılama çalışmalarına bakarsak gayet iyi durumdayız. Dün itibariyle 150 bin vatandaşımızın aşılaması yapıldı. Bunlarda büyük oranda birinci kademe aşılamaları yapıldı ve ikinci kademe aşılama devam ediyor. Aşılamada özellikle iyi durumdayız ve bunun için sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm kurumlarımızla, randevu alamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın randevu alması için biz yardımcı alıyoruz. Bu manada arkadaşlarımızın hepsini seferberliğe devam ettik. Aşılama güzel bir şekilde devam ediyor ve daha da hızlanıyor."

- "Denetim ekiplerimiz daha da sıklaşacak"

Samsunlulara çağrı yapan Vali Dağlı, şunları dile getirdi:

"Özellikle kırsalda, mahallelerde birkaç ailenin bir araya gelip 2-3 gün vakit geçirme şeklindeki duruma bir son vermemiz gerekiyor. Cenazelerde katılımı da sadece birinci derece yakınlığı olanlarla sınırlamamız gerekiyor. Bu çok çok önemli. Şunu vurgulamak istiyorum, cumartesi ve pazar günü dışarı çıkması gerekenler ve çalışanlara muafiyetleri uyguluyoruz. Ancak bu muafiyetlerin kötüye kullanıldığını görüyoruz. Bundan sonra buna da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Denetim ekiplerimiz daha da sıklaşacak, yani doğru olan muafiyetlere izin vereceğiz. Aksi takdirde muafiyeti kullanarak cumartesi ve pazar dışarı çıkmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz. Bir markete ve bakkala yürüyüş mesafesinde gelinmesi gerekiyor. Birine göre yürüyüş mesafesi 100 metre birine göre 5 kilometre olmaz. Bunu yürüyüşe dönüştürmemiz lazım. Köpek gezdirmenin bir mantığı var bunu kötüye dönüştürmemiz gerekiyor. Genel olarak Samsunluların kurallara uymak konusunda herkesin hemfikir olduğunu görüyoruz. Ancak aradan bazı kural tanımazlar sebebiyle bu iyi niyetli kurallara uyan vatandaşlarımızın da canını tehlikeye atmayalım."

Dağlı, korumalarının da fotoğraf makineleri ile sahada çalışma yürüttüğünü belirterek, yoğun kalabalıkların oluşmaması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Çocukları ile sokağa çıkan aileleri de uyaran Vali Dağlı, "13.00 ila 16.00 saatleri dışında bir aile çocuğu ile dışarı çıkıyorsa, onları dışarı çıkarmayacağız. Ailelerin bu konuya duyarlı olması bekliyoruz. Yine 65 yaş üstü vatandaşların da muaf tutuldukları saatler dışında dışarıda bulunmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz." bilgisini paylaştı.

Öte yandan Samsun'da kolluk kuvvetleri vatandaşların yoğun olarak bulunduğu caddelerde HES kodu uygulaması yapmaya başladı. Sağlık İl Müdürlüğüne ait araçlardan ise vatandaşlara sosyal mesafe, hijyen ve temizlik konusunda anonslu uyarıda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber