SSK'yı zarara uğratanlardan parası tazmin edilecek

Haber Giriş : 08 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)'nu zarara uğratanlardan bu para tahsil edilecek.

Bakanlık, SSK Samatya Hastanesi'nde ortaya çıkan yolsuzluklardan sonra kurumu zarara uğratanlardan bu parayı yasal faiziyle birlikte tahsil etmek için harekete geçti. Samatya Hastanesi'nde yaşanan bir yolsuzlukla ilgili gelişme bunun ilk ipuçların verdi. Samatya Hastanesi'ne alınan temizlik ve gıda malzemelerinde Kasım 2000 ile Haziran 2002 tarihleri arasında 1 trilyon liranın üzerinde yolsuzluk yapıldığı iddia edilmişti. SSK Başmüfettişi Celal Özcan, iddia edilen yolsuzlukların temizlik ihaleleri ile ilgili bölümünün soruşturma raporunu tamamladı. Rapora göre, hastaneye yapılan temizlik malzemesi alımlarında firmalarla işbirliği yapılarak ve sahte fiyat teklifleri kullanmak suretiyle piyasa rayicinin üzerinde, yüksek fiyatla malzeme alımı yapıldığı ve SSK'nın 102 milyar 800 milyon lira zarara uğratıldığı tespit edildi. Alımların ve zararın daha çok olduğu gıda malzemeleriyle ilgili soruşturma sürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK Muhasebe ve Mali İşler Daire Başkanlığı, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda kurumun uğradığı zararın tazmin edilmesi için harekete geçti. Bakanlıktan Hastane Baştabipliği'ne ve Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bilgi verilerek savcılığa suç duyurusunda bulunulması ve sorumlulardan yargı yoluyla paranın alınması istendi. Kurum zararından ise başta alım- satım memuru Nevzat Aydın olmak üzere eski Başhekim Doç. Dr. Gazi Zorer, başhekim yardımcıları Gülseren Nemutlu, Besim Hasanoğlu, Cevval Çelen, İsmail Ayyıldız, Seval Aksel ve İskender Dik sorumlu tutuluyor. SSK Başmüfettişi Celal Özcan'ın hazırladığı raporda, hastanenin zarara uğratılması ayrıntıları ile anlatılıyor. Raporda, arapsabunu gibi temizlik ürünlerinin bile ?acil alım' kapsamında değerlendirilerek ihalesiz ?mutemet avansı' yoluyla yapıldığı, bu doğrultuda da alım satım memuru Nevzat Aydın'a günlük 6 milyar liraya kadar avans verildiği ifade ediliyor. Hastanenin zarara uğratılması ise raporda şöyle açıklanıyor: "Mutemet avansı yoluyla satın alınan temizlik malzemelerine ait matbu istem belgeleri üzerinde ?hastanemizin günlük ve zaruri ihtiyacı...' şeklinde ifadeler yer almasına karşın, bu istem belgelerinde yer alan malzemelerin gerçekte 10-15 günlük ünite ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğu, başka bir deyişle günlük ve acil bir ihtiyaç söz konusu olmadığı halde sırf 2 milyarlık mutemet avansı limiti dahilinde temizlik malzemelerini satın alabilmek amacıyla sık sık ve küçük miktarlarda malzeme istem belgeleri hazırlatılarak temizlik malzemelerinin acil ihtiyaca dönüştürüldüğü ve alım usulü olarak da baştabip veya baştabip yardımcıları tarafından mutemet avansı yolunun belirlendiği anlaşılmıştır." Müfettişler ayrıca hastanede santral memurluğu yapan Turan Parçal'ın bir temizlik şirketine ortak olduğunu ve hastanenin temizlik işleriyle ilgili alımlarının da sürekli bu firmadan yapıldığını tespit etti.

Alım satım memurunun mal varlığı arttı

Yapılan incelemede Nevzat Aydın'ın beyanında yer almayan önemli mal varlığı artışı gözlendi. Nevzat Aydın'ın eşi ve çocuklarına ait banka hesaplarında o dönemin kur hesaplamalarına göre 50 milyar liralık döviz olduğu ve SSK'daki incelemelerin başladığı günlerde bütün paraların hesaplardan çekildiği anlaşıldı. Aydın'ın ilkokul mezunu olduğu, müstahdem (hizmetli) kadrosunda iken eski Başhekim Doç. Dr. Gazi Zorer tarafından bu göreve getirildiği öğrenildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber