İYİ Parti'den baraj için % 5 önerisi

AK Parti'nin siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik çalışmalarına ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın yaptığı son açıklamalar, İYİ Parti'de de yankı buldu. Milliyet'e konuşan İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Cihan Paçacı, "Yüzde 10 barajı, temsilde adaleti zedeleyen bir oran. Bunun düşürülmesi gerekir. Her düşüncenin Meclis'te temsil edilmesi esas olmalı. Bu sebeple yüzde 5'e düşürülmesi doğru bir yaklaşım olur. Temsilde adaleti sağlar. Barajın düşürülmesine olumlu bakarız. Kişisel kanaatim barajın olmaması. Her fikir Meclis'te temsil edilmeli" dedi.

Haber Giriş : 13 Mart 2021 08:53, Son Güncelleme : 13 Mart 2021 08:56
İYİ Parti'den baraj için % 5 önerisi

Milliyet'ten Bahar Atakan'ın haberine göre: Başvurulan diğer parti yetkilileri de, Türkiye'de demokrasinin tam ve kamil uygulanması açısından barajın sıfır olarak belirlenmesinin önemine vurgu yaparken, AK Parti'nin seçim sistemine yönelik çalışmayı, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, TBMM'yi etkisizleştirmesi nedeniyle hazırlandığını" savundu. Yetkililer, "Parti programımızda 'Çoğulcu ve katılımcı demokratik siyasi düzen için, her partinin TBMM'de temsili gerektiği düşüncesiyle; milletvekili seçimlerinde genel seçim barajı yüzde 5'e düşürülecek' ifadesi var. İYİ Parti, demokrasiye katkı sağlayacak her konuyu inceleyip görüş ve önerilerini açıklar" ifadelerini kullandı.

Sistem tepkisi

"Erken seçim ihtimalini göz ardı etmediklerini" kaydeden parti kurmayları, Yazıcı'nın, "Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım. Daraltılmış sistemin daha uygun olduğunu düşünüyoruz" açıklamasına ilişkin olarak da "Çalışmanın netleşmediğini, görüşler alındıktan sonra MHP ile istişare edileceğini anlıyoruz. Daraltılmış bölge sisteminde, her bölgenin 'bölge barajı' yüzde 20'ye çıkmış olur. Oy oranı yüksek partiler için sorun teşkil etmez ancak oy oranı düşük partilerin TBMM'de temsili zorlaşır. Bir taraftan temsilde adaletin sağlanması amaçlanırken, bu uygulama adaleti tamamen yok edecek bir duruma dönüşebilir" görüşünü dile getirdi.

Liste vurgusu

Yetkililer, daraltılmış bölge sistemi ile illerdeki seçim çevresi sayısının artırılması halinde, Türkiye genelinde barajı aşamayan partilerin ittifak ile TBMM'ye girebilmesinin zorlaşacağını savunurken, bu durumda, adayların kendi partilerinden değil, oy oranı yüksek partilerin listesinden seçime girme yoluna girebileceğini, seçimin ardından da listesinde olduğu partiden istifa edip TBMM'de kendi partisini temsil etmesinin gündeme gelebileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber