Yağsız yemekler sağlıklı değil

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 12:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlara göre, bütün kanserlerin %70-80'i yediklerimiz ve sigara ile bağlantılı. Unutmayın, dengeli beslenmek ve sigaradan uzak durmak bile hastalık riskini azaltıyor

Kanser konusunda yapılan araştırmalarda insanın yeme alışkanlığıyla kansere yakalanması arasında ilişki olduğunu artık çok iyi bili-yoruz. Peki ne yapmalı, buna göre insanın yediklerini kontrol etmesi, kansere yakalanma riskini azaltabiliyor.

Yeme alışkanlığı ise sadece belli besinleri yeme ya da yememe ile sınırlı değil. Yenen yiyeceklerin hazırlanması ve pişirilmesi de çok önemli. Hospitalıum Çamlıca Beslenme ve Diyet Uzmanı, Melek Gül, kansere karşı nasıl beslenmemiz konusunda şunları söyledi:

YİYECEKLERİNİZİ 5 GRUBA AYIRIN

"A, C ve E vitaminini, diğer antioksidantları ve posayı çok içeren besinler kanser riskini azaltırken, yağlı ve posasız besinler risk artırıcıdır. Besinler besleyici değerleri yönünden 5 grupta toplanabilir.

Her grup içerisindeki besinler birbirinin eşdeğeridir. Ancak kanser riski açısından farklı olabilirler. Pratik olarak eğer her öğün her gruptan kendimize uygun bir ve ya birkaç besini seçersek ve yedikleri-mizin miktarını gereksinmemize göre ayarlarsak sağlıklı beslenmiş oluruz.

Buna göre birinci gruptan ; tavuğun derisiz beyaz eti, balık eti ile nohut, mercimek gibi kurubaklagiller. İkinci gruptan;Yağı azaltılmış süt, yoğurt ve peynir. Üçüncü grupta bulunan sebze ve meyveler bolca tüketilmeli. Dördüncü gruptan; tam buğday ekmeği ve bulgur. Beşinci gruptan ise zeytinyağı ve pekmez tercih edilebilir.

BESİNLER ÇOK FAZLA SAFLAŞTIRILMAMALI

Tükettiğimiz besinlerin bileşiminde de yağ vardır. Etler , özellikle koyun, kuzu, dana etleri, et ürünleri, yumurta, peynirler, ceviz, fındık, fıstık vb. en yağlı besinlerdir. Süt ve yoğurtta da yağ vardır. Bunlarla birlikte yağ almaya gerek yoktur.

Ancak, yemekte yağ olmazsa özellikle anti kansorejen grupta yer alan A vitamini, karotenler ve E vitamininin yararlılıkları azalır. Besinlerin aşırı bir şekilde saflaştırılması kansere karşı koruyucu posanın kaybına neden olur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber