Tüketicinin bankalara kredi borcu mobilya fiyatlarını iyice düşürdü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2007 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mobilya firmalarının yüzde 40-50 arasında değişen indirim oranlarıyla yaptığı son atak büyük dikkat çekiyor. Şirketlerin iç pazarda ürün satışı için kampanya üstüne kampanya düzenlemesi tüketicinin işine gelirken, pek çok firma çok az kâr marjı ve bazı ürünlerde zararına satış yapıyor.

Bunun altında, sektörün son 3 yıldır iç pazarda hedeflerine ulaşamamasının yattığını aktaran Aldora Mobilya Genel Müdürü Mehmet Memnun, sektörde arz-talep dengesinin bozulduğuna işaret ediyor. Firma sayısının çok fazla olmasının arz bolluğuna yol açtığını belirterek, "Talep ise az. Talebin azlığı, konut, araba ve çeşitli ihtiyaç kredileri alan tüketicinin en az 36 ay, en fazla 60 aylara varan ödemeleri olmasıdır. Çalışan birisi gelirinin yarısını buraya öderse, tabii ki diğer ihtiyaçlarını kısmak zorunda kalıyor. Talep, beklenen seviyede gerçekleşmemiş oluyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Sektörün yeni yüzlerinden Aldora Mobilya, gelecek yıl bayi ve ana mağaza sayısını büyük oranda artırmayı planlıyor. Organize sanayi bölgesinin genişleme alanındaki modern tesislerinde üretim yapan şirket, yatırımlarını da sürdürüyor. "Bu kampanyalar, fiyat indirimleri, firmaların tüketicinin borçlu olmasından dolayı geçici olarak uyguladığı kampanyalardır." diyen Memnun, sektörün sorun yaşadığı ya da firmaların daha fazla fiyat indirimine gideceği beklentisine girmenin doğru olmayacağını ifade ediyor. Memnun, "Firmalar ihracata daha ağırlık vererek, iç piyasada tutturamadıkları hedefleri, bu sayede gideriyor. Yine de iç piyasada öngörülen bir hedef vardı. Bu hedefleri tutturma adına daha az kâr payları, çeşitli kampanyalarla ürün satışı yapıyor." diye konuşuyor.

Ülke ekonomisinde 2008 yılı ile birlikte yeni bir canlanma bekleyen Mehmet Memnun, konut satışlarındaki patlamanın mobilya ve diğer sektörlere ancak 3-4 yıl sonra yansıyacağını vurguluyor. 2004 yılında başlayan konut, araba ve diğer ihtiyaç kredileri kullanımının 2008 yılı itibarıyla geri dönmüş olacağına işaret ediyor. Memnun, 2008 yılı itibarıyla sektörleri adına konut satışlarıyla birlikte artmasını bekledikleri satışların da canlanacağına dikkat çekerek, "Bu kadar fiyat indirimi, zararına satışların olduğu bir dönemde, tüketicinin 'parası olsa bu ürünleri alırdı' diye düşünüyoruz. Çünkü, bu kadar fiyat indirimini başka bir ülkede bulmanız mümkün değil. Aslında tüketici adına bu ürünleri almanın tam zamanıdır. Firmalar, satış yapabilmek için bazı ürünlerinde zararına satış yaparken, bazı ürünlerinde de kâr marjlarını o kadar kıstı ki, tüketici bulamayacağı fırsatı yakalamış durumdadır. Gelecek yıl, gerek bizim sektörümüz gerekse diğer sektörlerin bu kadar fiyat indirimine gitmeyeceğini düşünüyoruz. Aşırı talep beklentisi var." ifadelerini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber