'Çankaya'da türban' için top mahkemede

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2007 06:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA Milliyet

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çankaya Köşkü'nün kamusal alan olup olmadığı tartışmalarına ilişkin çarpıcı bir karara imza attı.

Ankara'dan Meliha Selmanpakoğlu, Adapazarı'ndan Orhan Severcan ve Osmaniye'den Galip Bıyıkoğlu isimli üç vatandaş, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen 29 Ekim resepsiyonuna türbanıyla katılan Hayrünnisa Gül ile buna göz yumduğu belirtilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında, "kamusal alanda türbana izin vererek, yasaları ihlal ettikleri" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, bu suç duyurularını birleştirdikten sonra, Gül çifti hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, Anayasa'nın 105. maddesi uyarınca cumhurbaşkanlarının sadece "vatana ihanet" suçundan yargılanabilecekleri belirtildi.

Kamusal alanın tanımı yok

Kararda, Hayrünnisa Gül'ün de memuriyet unvanı bulunmadığı, protokol kuralları gereği cumhurbaşkanı eşi sıfatından ileri gelen etik ve nezaket kuralları içeren görevleri bulunduğuna işaret edildi. Kararda, "kamusal alan" kavramının Türkiye'de "kamu otoritesinin en sert ve en katı kurallarının uygulandığı ve uygulanması gerektiği düşünülen ve tamamen devlete ait olan mekân ve alanlar gibi işlevsel bir tanıma dönüştüğü" ifadelerine yer verildi. Selmanpakoğlu, takipsizlik kararına karşı itiraz hakkını kullandı. İtirazı, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek. Mahkeme, kararı ortadan kaldırırsa Gül çifti hakkında soruşturma başlatılacak. Aksi halde karar kesinleşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber