Memurlar 10'a ayrılır...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Aralık 2007 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet'ten Hasan Pulur'un yazısı

Memurlar...

ERHAN Bener'in ölümünden sonra yazdığımız yazıda, onun memurlar hakkındaki görüşlerini de yansıtmıştık. Erhan Bener, "Eğer bu memlekette kamu yönetimi ayakta duruyorsa, bunu büyük bir özveriyle çalışan yüz binlerce memura borçlu olduğumuzu" söylüyordu.

Okurlardan biri uyardı:

"Erhan Bener memurları da değerlendirir, sınıflara ayırır."

***

EVET, Erhan Bener "Bürokratlar"ında memurları küme küme değerlendirir ve numaralar...

1- Devlete aylık ödeyenler: Bunlar, aynı işi özel sektörde yapsalar, en az üç katı daha fazla para kazanırlar. O halde özel sektörden alacağı para ile kamudan aldığı para arasındaki fark o memurun devlete bağışı kabul edilebilir.

2- Açıkgözler: Bir kısım memurlar aylıkları yanında, yasal gelir kaynağı bulmakta pek beceriklidirler. Örneğin, sık sık geçici görevle yurtdışına çıkmak ya da yurtdışı burs sağlamakta hünerlidirler. Erhan Bener, Hazine'de yaptıkları bir araştırmada, böyle bir memurun kimseye sezdirmeden topladığı ek gelirle aylığının birkaç katını kazandığını ortaya çıkarmıştır.

***

3-KARI koca aylık alanlar: Gelirleri diğerlerine göre yüksek görünse de, çocukları varsa, çocuğa bakmak için bir kadın tutacaklardır ya da ikisinden birinin annesi eve gelecektir. Bu da aile içi huzuru bozar.

4- Ana baba yardımı alanlar: Genç memurlar, çoğunlukla kızlar evleninceye kadar baba evinden çıkmazlar, evlendikten sonra da evden ayrılmazlar, aylıkları kendilerine kalır. Kaynayan tencerede gelinin de damadın da hakkı vardır.

5- Memleketten yardım sağlayanlar: Memleketlerindeki üç beş dönüm tarladan paylarına düşenle bütçelerini denkleştirirler, yiyecek, içecek, yağ, un, yumurta, meyve gibi ayni yardımlar da cabası...

6- Bahşişler, küçük rüşvetlerle geçinenler: Odacı, kapıcı, dosya memuru gibi küçük memurlardan, başka olanağı bulunamayanlardan bir kısmı da daireye gelen, ama kime başvuracağını bilmeyen iş sahibi vatandaşlardan bahşiş ve küçük rüşvetler alırlar.

***

7- BÜYÜK rüşvet yiyenler: Bunların çoğu bilinir ama, çaldıkları minareye kendileri kılıf diktiği için kimse onları açıklayamaz. En iyisi susmaktır, eğer kuyruklarına hafifçe basarsanız öyle bir feryat koparırlar ki bir bakarsınız siz suçlu çıkmışsınız!

8- Tarifeli rüşvet yiyenler: Bazı memurlar, belirli işlerden belirli tarifeye göre rüşvet alırlar. Erhan Bener'in başından da böyle olay geçmiş, gümrükteki televizyonunu hakkı olduğu halde geçiremediği için tarifeye göre rüşvet ödemiştir.

9- Borçla yaşayanlar: Bunlardan bir bölümü, taksitle eşya alıp peşin paraya ucuza satarak geçinebilirler. İcra aylıklarının ancak bir bölümüne el koyabildiği için, yeniden borçlanmakta sakınca görmezler.

10- Nasıl geçindiği bilinmeyenler: Bu sonuncuların hiçbirinin açlıktan öldüğü söylenemez. Kimi veremden ölür, kimi küçük bir soğuk algınlığından ölür, raporlarına hiçbir zaman ölüm nedeni "açlık" yazılmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber