Kamu-Sen: Memur 388 YTL zararda

Haber Giriş : 16 Aralık 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı ?Gelir Dağılımında Adalet Mi, Ücretteki Sefalet Mi?? araştırmasında, Türkiye ekonomisinin son 7 yıldır kesintisiz büyüdüğü ancak memurların gelir dağılımdaki adaletsizlikten dolayı 388 YTL zararda olduğu belirtildi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin ?Gelir Dağılımında Adalet Mi, Ücretteki Sefalet Mi?? araştırmasına göre, 2007 yılı için öngörülen yüzde 5'lik büyüme hedefi tutarsa AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılı ile 2007 yılları arasında ekonomideki büyüme 41.4 olacak. Aynı dönemdeki TÜFE artışı ise yüzde 81 dolayında gerçekleşecek. Söz konusu süreçte memur maaşlarına yapılan artışlar, enflasyonla sınırlı kaldığından memur sendikalarıyla mutabakat sağlanan 2006 yılı haricindeki yıllarda maaş artışları, memur sendikalarının teklifleri göz önüne alınmayarak yapıldığından, ekonomideki büyümeden memurlar hiç faydalanamadı.

Araştırmaya göre, eğer memurlara yıl içinde gerçekleşen TÜFE rakamlarının üstüne yıllık büyüme rakamları eklenerek maaş artışı yapılsaydı; şu anda 980 YTL olan ortalama memur maaşı 1.368 YTL olacaktı. Bugün itibariyle memurlar yalnızca ekonomik büyümeden dolayı hak ettikleri 388 YTL'yi alamıyor. Son 6 yılda ortaya çıkan bu rakamın memurlara oran olarak yansıması ise yüzde 39.6 düzeyinde bulunuyor. Memurlar son altı yıllık büyümenin maaşlarına adil bir şekilde yansıtılmamasından dolayı 388 YTL alacaklı durumda bulunuyor. Söz konusu süreçte en düşük dereceli memur maaşındaki kayıp ise 63 YTL düzeyinde.

Araştırmada, ekonomideki yıllık büyüme rakamlarının, memur maaşlarına yansıtılması durumunda ortalama memur maaşının 1.180 YTL olan tek kişinin yoksulluk sınırının üstünde, en düşük memur maaşının ise 892 YTL olan açlık sınırına yaklaşacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber