TOKİ daha ucuza konut yapmanın yolunu buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yeni yılı 'Kalite Yılı' ilan eden Toplu Konut İdaresi, 'Daha ucuz, daha çağdaş, daha kaliteli konut' sloganı çerçevesinde hareket edecek. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, '3D hedefleri' olarak özetledikleri, 'Daha ucuz, daha çağdaş, daha kaliteli konut' hedefleri kapsamında, modüler sistemler geliştirilip fabrikasyon üretimlerle konut maliyetlerini düşürmek için ODTÜ ile çalıştıklarını söyledi.

Konut üretiminde standartlar geliştirmeye ve yerleştirmeye çalıştıklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Eğer modüler sistemler gelirse, fabrikasyon üretim olursa, fiyatlar daha aşağı çekilecek. Çimento, demir gibi ana malzemelerdeki fiyatların oturması da çok önemli. Maliyetleri düşürmek için ODTÜ ile bu konuda çalışıyoruz. Kapılarda, eşiklerde, asansörlerde, döşemelerde, tesisatta yalıtımda nasıl tedbirler alınır, fiyatları nasıl düşürürüz, bunun üzerinde çalışıyoruz."

Yeni yılda, alt gelir grubuna yönelik konut projelerine ve kentsel yenilemeye büyük önem vereceklerini vurgulayan Bayraktar, "TBMM'de bulunan kentsel dönüşüm yasasına, kentsel yenileme yanında, deprem dönüşümü konusunda da bazı maddeler ekleteceğiz. Kentsel yenileme, gecekondu dönüşümü yanında deprem riskli konutların dönüşümü konusunda çok ciddi uygulamalarımız olacak" diye konuştu.

İstanbul'a özel projeler

Bu yıl başladıkları okul, hastane, sevgi evleri ve engelsiz yaşama merkezleri inşaatlarına gelecek yıl da ağırlık vereceklerini anlatan Bayraktar, İstanbul için özel projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bayraktar, şu bilgiyi verdi: "İstanbul'da gecekondulaşmanın ötesinde, kaçak yapılaşma sorunu var. Özellikle 1985-90'dan önce yapılan ruhsatlı yapıların büyük bölümü mühendislik şartlarına, fenni kriterlere uygun olduğu söylenemez. Betonarme, statik, işçilik, malzeme açısından uygun değil. İstanbul, devasa bir sorun olarak Türkiye'nin önünde duruyor.

Belediyenin bu konuda tek başına soruna çözüm bulması mümkün değil. Mutlaka devlet politikası haline getirerek, bu sorunların çözümü gerekir. TOKİ olarak İstanbul belediyesiyle biraz daha yakınlaşıp entegre olacağız. Gelecek dönemde, İstanbul'da biraz daha kaynak yaratıp, İstanbul'un dönüşümünü renovasyonunu destekleyecek projeleri harekete geçireceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber